Zwitsers veel milieubewuster dan u: bijna 5% nieuwe auto's elektrisch

Nederland mag zich graag op de borst kloppen vanwege alle Teslae Modeli 3ii die er vorig jaar op de straat werden gekwakt. Daarmee zijn we hartstikke uitstootvrij bezig met zijn allen, maar eigenlijk is het nep. In Zwitserland is vijf procent van de nieuwe auto's elektrisch. En dat is veel.

Formule E Zwitserland

U vraagt zich waarschijnlijk af waarom het nieuws is dat in bergland Zwitserland vijf procent van de nieuwe auto's elektrisch is? En u wilt daaraan toevoegen dat we in Nederland ruim over de tien procent zitten. U heeft totaal gelijk, in absolute en in relatieve aantallen is Nederland veel groener bezig dan Zwitserland. Alleen zijn wij Hollanders nepgroen. (Bijna) Niemand koopt een Tesla omdat hij (M/V) koste wat het kost groen wil rijden. 

De Zwitsers doen dat wel, zij zijn echte milieuhippies en boomknuffelaars die de daad bij het woord voegen. Ze preken niet groen, ze kopen groen. Goed, 95% van de Zwitsers is gewoon bruin, maar daar hebben we het nu niet over.

Wat maakt het bijzonder? Nou, denkt u even terug aan december, toen werkelijk iedereen een Tesla Model 3 mocht afhalen in Amsterdam. Als er bij u in de straat niet plotseling één bij is gekomen, dan woont u ofwel extreem duur, danwel extreem goedkoop. Maar die wagens gingen over de toonbank vanwege goedkoop. Allemaal zakelijk geleasete nulbijtellers. Niks geen groene gedachte aan. Waarschijnlijk staan alle Tesla Model 3's as we speak aan de oplaadpaal met de verwarming aan, zodat de buitenkant van de wagen niet bevriest (lekker milieuvriendelijk).

Okay, die Zwitsers dan? Daar, in de Alpenvesting, is geen milieubeleid en belastingteruggeefdinges. Wie een elektrische auto koopt, betaalt gewoon de volle mep. Daarna ook gewoon een vignet erop en geen enkele korting op niets. Kost gewoon ouderwets-Zwitsers knallend duur qua financiën.

Nog een dingetje: terwijl wij met zeventien miljoen man in 2019 442.000 nieuwe wagens kochten, deden de Zwitsers ook dat beter. Met zijn 8 miljoenen kochten ze er 311.000.