Williams F1 pitstops op de intensive care

Als een ziekenhuis in de leer gaat bij een Formule 1-team dan denk je in eerste instantie dat de zorgbestuurders weer eens een mooi douceurtje voor zichzelf hebben verzonnen. Toch is het idee van een F1-pitstop in een ziekenhuis helemaal niet gek.

De afdeling neonatologie van het University Hospital of Wales is bij het Formule 1-team van Williams wezen buurten om het reanimatieteam te stroomlijnen. En dat klinkt gekker dan het is. Bij een pitstop worden in twee seconden alle banden van een auto vervangen en is hij weer klaar om te vertrekken. Het team dat de handelingen verricht om dat voor elkaar te krijgen is groot en helemaal ingespeeld op elkaars taak en plaats.

Als een pasgeboren baby stopt met ademhalen is er natuurlijk een goede reden voor een hoop paniek. Maar paniek en mensenredden, dat is geen goede combinatie, dan moet je gewoon weten wat je moet doen en weten wat je plaats is. In zo'n hectisch moment moet je waarschijnlijk niet eens sprekend communiceren, maar met simpele gebaren duidelijk maken wat er moet gebeuren. Inderdaad, zoals je ook ziet bij de pitcrew.

Williams en de doktoren hebben de handelingen en de ruimte rond het ziekenbedje van het patiĆ«ntje goed in kaart gebracht, voor iedereen een plaats bedacht en daar ook op getraind. De meest bizarre gimmick uit de F1 die het ziekenhuis heeft overgenomen is de video-analyse. Na een reanimatie of een oefening wordt de video geanalyseerd en kijken de artsen en verplegers hoe ze hun eigen handeling nog verder kunnen optimaliseren. Overigens is het niet helemaal uniek dat ziekenhuizen buiten de deur kijken hoe ze hun processen kunnen verbeteren. De artsen van het Oogziekenhuis in Rotterdam gingen bijvoorbeeld bij de luchtmacht langs om hun routines rondom operaties langs checklists te rangschikken waardoor er veel minder missers gemaakt worden.

In ieder geval is het goed dat de universiteitsdoctores bij Williams hebben aangeklopt en niet bij het team van Red Bull, want je moet er niet aan denken dat die het reanimatieapparaat ergens in de verkeerde garage hebben laten staan, zoals ze dit weekend bij Daniel Ricciardo lieten zien.