Formule 1-teams willen over Noordzeestrand rijden

Het strand tussen Zandvoort en Noordwijk moet in mei dienst doen als weg voor een aantal Formule 1-teams. Daarvoor is een vergunning aangevraagd bij de betreffende gemeentes. Sommige teams verblijven tijdens het evenement in Noordwijk.

Zand Zandvoort

Niet alleen de aan en afvoer van de toeschouwers tijdens de Grote Prijs van Nederland is een probleem. Zonder de Formule 1-teams gebeurt er ook helemaal niets op het circuit. Aangezien de overnachtingscapaciteit van Zandvoort zelf niet erg groot is, verblijven enkele teams in Noordwijk.

Ten minste drie teams hebben hun toevlucht in het iets zuidelijker gelegen Noordwijk gezocht. Ongetwijfeld kozen de teams voor Hotel Huis ter Duin in de badplaats. Probleem van Noordwijk is echter dat het via een enorme omweg verbonden is met Zandvoort en dat daar juist grote opstoppingen worden verwacht (ondanks dat de treinen iedere 5 minuten rijden). De teams willen daarom in colonne over het strand rijden. Iets waar de lokale PvdA van Noordwijk al eerder vraagtekens bij zette.

De vragen van de sociaal-democraten ten spijt: de gemeente Noordwijk is welwillend om vervoer over het strand naar Zandvoort toe te staan. Transfers per helikopter zijn niet mogelijk, omdat alle slots nodig zijn voor de camera-helikopters en Lifeliners. Blijft over vervoer over land. Grote colonnes vormen en die met motoragenten begeleid langs het verkeer laten rijden is erg omslachtig, en dus is vervoer over het strand veel makkelijker.

RTV West noteert: "Het college in Noordwijk heeft het voorstel van de teams besproken en daar bleek dat de partijen veel voordelen van het vervoer over het strand zien. Deze route voorkomt namelijk dat de politie veel agenten in moet zetten om een colonne te maken die de teams over de weg een vrije route geeft. En het is veiliger. 'De supersterren van de Grand Prix komen nergens in de file vast te staan en lopen geen risico om door fans belaagd te worden', motiveert het college."

Het gaat voorlopig om drie Formule 1-teams die naar Noordwijk uitwijken. Welke drie teams dat zijn is niet bekend. Wethouder Roberto ter Hark zegt: "We sturen de drie Formule 1-teams niet de weg op. Als je alle belangen weegt, blijkt de kortste route de veiligste. We willen de impact op de natuur, de veiligheid van wandelaars en strandbezoekers minimaliseren. Met de aanvrager overleggen we dan ook over de voorwaarden voor de ontheffing." Kijkt u dus uit als u op eind april of begin mei op het strand loopt.