Verzet! Consumentenbond neemt het op tegen de autolobby

Iedereen weet al jaren dat fabrikanten veel te optimistisch zijn over de verbruikscijfers van auto's. Toch wil de autolobby eerlijker tests tegenhouden. De Consumentenbond wendt zich daarom tot minister Dijksma.

Er zijn twee redenen waardoor iedereen wist dat brandstofverbruik in de praktijk veel hoger ligt dan wordt voorgelogen in de brochure. De eerste is dat nogal wat mensen een auto bezitten en zelden de beloofde één op veel halen, maar zich nog altijd in de handen moeten knijpen als ze 1 op 12 rijden. De tweede reden is dat de 'Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures' inmiddels klaar is. Deze nieuwe procedures vragen om politiek op hoog niveau. Aangezien dat meestal trager gaat dan een Daihatsu, kunnen we nagaan hoe lang hier al over wordt gedebatteerd - en hoe lang mensen al weten dat ze met Pinokkio te maken hebben.

Minstens zo lang als de politiek probeert om tot realistischer tests van verbruik en uitstoot te komen, is de autowereld bezig die tegen te houden en te vertragen. Naar de buitenwereld zijn alle automakers blij met deze eerlijke tests, achter gesloten deuren is het crisis. De reden is simpel: ze zijn veel meer geld kwijt aan zuiniger en milieuvriendelijker motoren, bijvoorbeeld vanwege R&D-kosten. 

Tot september 2015 was de autolobby één van de machtigste in Europa. Door Dieselgate keerde het tij echter. De Volkswagen Group, de grootste automaker van Europa en voorheen een sterke bondgenoot, werd een zwakke broeder in de onderhandelingen met politici en ambtenaren. Het front van de autolobby was gebroken. Daarom was Dieselgate slecht nieuws voor alle automakers, niet alleen voor de Volkswagen Group; hun macht nam af. Bovendien wisten andere merken dat ook zij nu onder een vergrootglas kwamen te liggen.

De lobby tegen de nieuwe testprocedures is zoals gezegd al lang bezig. Voor Dieselgate mikte de autowereld erop dat ze tot 2020 tijd konden rekken. De Europese Commissie wilde al in 2017 beginnen, maar dat gaat 'm zeker niet worden. Door de talloze schandalen rondom verbruik en emissie, hebben fabrikanten niet zoveel meer te eisen. Ze mikken nu op 2019. 

Wat ons brengt bij de Consumentenbond. Die doet waarvoor ze wordt betaald en komt op voor consumenten. De Bond zegt dat het onacceptabel is dat de nieuwe emissietests uitgesteld zouden worden en roept minister Dijksma op om in #verzet te komen en de zaak van de consument te bepleiten in Brussel. We denken dat Dijksma wel wil meewerken. Tegen de autolobby, dat is. De nieuwe tests moeten in 2018 worden ingevoerd  en geen moment later. Wij zeggen: hup Consumentenbond. 

We kunnen niet onterecht de auto-industrie de hand boven het hoofd houden, want wij zijn degenen die om de haverklap aan de pomp staan. En oh ja, emissie, boeoeoeoe!