Black Mamba: 820 pk op één wiel

Een driewieler maken met 820 pk op een enkel aangedreven wiel, dat klinkt als een gevaarlijk idee. Een zwarte mamba is ook gevaarlijk, dus bring it on.

We kennen Malta niet als het eiland dat overdreven veel auto's produceert. Aan de andere kant: er zijn ook Formule 1 auto's gebouwd door een fabrikantje uit Zeewolde. We kijken nergens meer van op. Valene Motors denkt daarin verandering te brengen met een belachelijk concept. We doen een voorspelling: waarschijnlijk wordt dit net zo succesvol als de Spyker D8 Peking to Paris. Valene stelt voor om een elektrische trike te maken die een bereik heeft van tussen de 180 en 500 kilometer, afhankelijk van het gekozen batterijenpakket. Tot zo ver niet echt heel bijzonder: trikes kunnen in basis licht zijn en hebben genoeg ruimte om allerlei batterijcellen in te verstoppen. Maar dan het idee om een elektromoter van 820 pk toe te voegen. Tja. Er zullen vast motoren bestaan die het kunnen opwekken. De vraag is alleen: wat voor soort band wil je gebruiken om zoveel krachtpatsvermogen op het asfalt over te brengen? En hoe zorg je er in vredesnaam voor dat het ding, als hij op snelheid is niet alleen maar rechtdoor wil rijden?

Het zijn vragen die nog niet beantwoord worden door de juichende website van Valene Motors. Andere vragen die je nog kunt stellen zijn bijvoorbeeld: is het niet vreemd om een ding dat op drie pootjes loopt te noemen naar iets dat helemaal geen pootjes heeft? En kan een fun-mobiel wel elektrisch aangedreven worden, want geluid is ook een onderdeel van fun. Valene stelt gelukkig wel een iets normalere versie van het apparaat voor: 108 pk en goed voor een 0 tot 100 sprint in 4,2 seconden. Lijkt ons al meer dan genoeg. Op de foto's zien we een machientje met een stalen buizenframe en daarop (lichtgewicht) panelen. Aardig, maar de niet echt professionele werkplaats op de achtergrond baart toch de meeste zorgen.