Mercedes zet dik in op Uber-concurrent

Mercedes gaat in zee met Blacklane, een relatief onbekende ride-hailing service uit Berlijn. Dat betekent dat de Duitsers Uber links laten liggen en ze zijn niet de eersten.

Het is geen geweldige tijd voor Uber. De amateurtaxidienst heeft gisteren de handdoek in de ring gegooid in China, aldaar beleefd gebogen naar concurrent en aartsvijand Didi Chuxing en zichzelf praktisch verkocht. Uber heeft gegokt, miljarden uitgegeven, maar uiteindelijk toch verloren in de slag om de Chinese markt.

Dan komt daar het bericht bovenop dat Mercedes (eigenlijk Daimler) een onbekend maar relatief groot bedrag heeft geïnvesteerd in Blacklane. Blacklane is een Duitse concurrent van Uber en wil vooral groeien in het Midden-Oosten en Azië. Anders dan Uber maakt Blacklane (merk hoe de naam uitstekend uit te spreken is met een doorrookte ochtendstem) gebruik van professionele chauffeurs. Het bedrijf zal het geld van de investeringsronde, die tien miljoen zou hebben opgeleverd, gebruiken om zijn aanwezigheid in steden en nabij vliegvelden uit te breiden.

De investering geeft overigens voor de zoveelste keer aan dat de autowereld wel de transitie wil maken van autofabrikant naar vervoersdienst, maar niet door de koffer in te duiken met Uber. Mercedes gaat nu voor Blacklane, General Motors pompte een half miljard dollar - dat is pas een investering - in Lyft en Volkswagen ging in zee met het Israëlische Gett. Van de grote namen doet alleen Toyota zaken met Uber. Oh en misschien Don Sergio

Wij hebben overigens geen flauw benul waarom een mens in Blacklane zou investeren, omdat het bedrijf het hogere segment bedient. Dat is misschien leuk voor Mercedes, maar vooralsnog is Blacklane vooral een prijsvechter in het taxisegment, geen echt gevaarlijke bedreiging voor Uber. Daarvoor zijn professionele chauffeurs namelijk te duur.