Youngtimer Audi kopen? Dat is dan €500.000

Een dertig jaar oude Audi voor €500k? Klinkt als veel, maar het is wel wat liefhebbers inmiddels betalen voor een Audi Sport Quattro.

Der Kürze was in zijn tijd al geen goedkope wagen, maar inmiddels is de auto echt serieus duur aan het worden. Vorig jaar stond de wereld al op zijn kop toen een Amerikaan het in zijn hoofd haalde om omgerekend €350.000 af te rekenen om een Audi Sport Quattro in de garage te mogen zetten.

Vroeger zei je dan: 'tja, Murica, daar zijn ze gek. Alles moet groter en duurder.' Tegenwoordig gebeuren de echt gekke dingen niet meer in de VS. Welnee, hier vlak achter het strand en de sloot in Londen, capital of ridiculous money. Daar lopen bankiers, Arabieren en Russen schouder aan schouder met hun veel te dikke portemonnees.

De aangewezen plek om je 'Kürze' te verkopen, vond ook de vorige eigenaar. Geen slechte keuze: de auto ging voor vijf keer de nieuwprijs onder de hamer. Dat is €500.000, een half miljoen voor een youngtimer! Krijg je wel een in 2015 volledig gerestaureerde Audi Sport Quattro voor terug. 

De volledige productierun van de 1986 Audi Sport Quattro was 216 exemplaren. De 2,1 liter vijfcilinder turbomotor (1,5 bar) levert 306 pk en 350 Newtonmetertjes, goed voor een 0-100 km/h sprinttijd van 4,8 seconden. Indrukwekkend voor een beestje van dertig jaar geleden.