Uber wil geen auto's meer rijden

Taxireus Uber is eigenlijk wel een beetje klaar met taxi's. Het bedrijf probeert eerst van de chauffeurs af te komen door zelfrijdend te gaan, maar daarna moet het ook maar eens afgelopen zijn met rijden, vliegen is het nieuwe rijden volgens Uber.

Terwijl Uber in Pittsburgh nog maar net is begonnen met het nieuwste prestigeproject - zelfrijdende taxi's - droomt het bedrijf al verder. Nou ja, dromen, bij Uber doen ze vaak echt wat ze allemaal dromen. De volgende stap moet volgens Jeff Holden, hoofd productontwikkeling van Uber, het VTOL vliegtuig worden. Daarmee stapt Uber in de drone-hype die momenteel aan de gang is.

Drones zijn in feite afstandsbestuurbare VTOL-vliegtuigjes. VTOL staat voor vertical take-off and landing, wat helikopters doen dus. Helikopters zijn alleen lawaaiig en erg lastig te besturen. Multikopters vliegen een stuk makkelijker, en het is toch gewoon een kwestie van een hele grote DJI Phantom maken, zodat je er mensen in kunt vervoeren?

De autorijders van Uber zijn niet volledig gek geworden, want ook vliegtuigfabrikant Airbus speelt met dezelfde gedachte. Hun ontwikkelingscentrum in Silicon Valley werkt aan autonome voertuigen die in steden mensen en goederen kunnen vervoeren en zo files omzeilen.

In het plan van Uber worden de zelfvliegende machines ingezet om mensen van gebouwdak naar gebouwdak te vervoeren. Zo hoeven er geen grote vliegvelden in de steden te worden aangelegd. Het tijdschema dat Jeff Holden (die eerder bij Amazon en Groupon werkte) voor ogen heeft is tien jaar voordat het werkelijkheid is. Dat lijkt wel een beetje erg snel. Aan de andere kant, als iemand je tien jaar geleden had verteld dat je in 2016 auto's kunt kopen waar je het stuur niet hoeft beet te houden, dan had hij je in je gezicht uitgelachen. En inmiddels rijdt Uber in Pittsburgh al rond met taxi's zonder chauffeur.

Deze ontwikkeling kan je alleen maar toejuichen als autoliefhebber. Hoe minder mensen er straks in een zelfrijdende auto over de weg slapen, hoe meer ruimte er is voor de ware petrolhead/accuhead, om met zijn al dan niet elektrische auto rond te scheuren.