Oud Blick: Het lelijke spidertje

Is de tijd van mooie auto's voorgoed voorbij, of gloort er hoop aan de horizon?

Afgelopen week had ik het genoegen om mee te mogen rijden in de nieuwe Fiat 124, de nieuwste kleine roadster in een lange traditie van vrolijke kleine Italiaanse sportwagentjes. Eigenlijk een Mazda MX-5 ib een Italiaans pak, maar daar moet u maar niet te zwaar aan tillen; ook in Nederland wordt prima Mozzarella gemaakt. Het wagentje was een Italiaans sportwagentje uit een plaatjesboek: vuurrood, interieur in kleurtje pindakaas en voor gerokte mevrouwen een uitdaging om decent uit te stappen.

Toch knaagt er wat. Een Sofia Loren (hnggg.jpg) op wielen is het namelijk niet; het nieuwe Fiatje is een net iets te dikke dame die haar tekortkomingen moet compenseren met een hoop goedkope make-up, maar daar kan ze zelf eigenlijk niet zoveel aan doen. Het arme wagentje moet namelijk voldoen aan crashtesteisen en wel een beetje opvallen tussen de veel grote gezinscontainers en PC Hooft-tractoren op des heeren wegen.

Geen designer die je niet het principe “form follows function” uitleggen kan: helaas is er tegenwoordig wel erg veel function waar de form van de carrosserie omheen gevouwen moet worden. Kreukelzones, airbags, versterkte chassisdelen: in naam van de veiligheid worden auto’s obees. Ook de lampenpartijen horen eerder in de club dan in het bekkie van een auto. De Fiat 124 maakt het wel erg bont: geen guitige kleine ronde dingetjes zoals bij de oude Fiats, maar twee verdwaalde stadionlampen. Combineer dat met grof aangezette luchthappers en de auto krijgt een wel erg agressief bekkie.

Autootjes van dit formaat verdwijnen daarnaast zonder zwaar aangezette make-up tussen het geweld wat er verder nog op de weg rond rijdt; kijk maar eens naar de oer-Fiat 124, de Mazda MX-5 A. Geen harde lijn in de carrosserie te vinden, bescheiden ronde lampjes die ook nog eens in de kap wegklappen. Het is een beetje hetzelfde probleem als waar pizzabakkers mee te maken hebben: omdat de voedingswereld zo verzadigd is van vet, zout en suiker moeten de pizza’s ook de knop naar eleven draaien om nog een beetje aan te slaan bij de eters; geen wonder dat u zes keer naar de kraan moet rennen na een avondje bij de Italiaan.

Is de tijd van écht mooie auto’s voorgoed voorbij? Aan het eerste valt niet zoveel te doen: de crashtesteisen worden alleen maar strenger. En het tweede? Ach, het is een modegril, al die heftige lijnen en enorme lampen. We lopen toch ook niet meer in pastelkleurige bell-bottombroeken? Wellicht dat de volgende generatie Fiatjes wel weer gewoon een mooi maatpak krijgt, in plaats het Cavalli-trainingspak van nu