Jarenlang werd de ordinaire extra inkomstenbron van Den Haag onder een flinterdunne sluier van verkeersveiligheid geautomatiseerd en geperfectioneerd tot het punt waarop zo'n 85 procent van de 10 miljoen (!) jaarlijkse verkeersboetes afkomstig was van trajectcontroles of een BOA die zich achter het viaduct verstopte om de hardwerkende forens die net iemand aan het inhalen was voor een lullige 5 km/u te hard op de bon te slingeren. Met een extra droge vuist erachteraan in de vorm van de alom gehate 'administratiekosten'.
Iedereen had er een hekel aan, en zal hartgrondig hebben gevloekt bij de zoveelste envelop met onzinboete vanuit het ivoren designpaleis van Samaria Leeuwarden, maar wij Nederlanders gaan daarna mokkend over tot de orde van de dag. Niet iedereen gelukkig. Jacques van Heest was deze sneaky manier van belasting innen dusdanig zat dat hij besloot in 2009 Boeteservice.nl op te zetten. Eindelijk iemand die niet met de beentjes achter de oren ging liggen wachten op de CJIB-boetemachine maar terugbeet. Het leverde veel waardering en een een flink aantal topics bij de roze buurman op, en Jacques wist door een percentage van de terugbetaalde boete op te strijken het hoofd en de site boven water te houden.
Soms was dit een eitje, bijvoorbeeld wanneer de systemen campers of auto's met een fietsenrek foutief voor aanhangers aan zagen (fijn hè, als er geen mens meer aan de afhandeling te pas komt?). Maar net zoals de mafia het niet fijn vindt als je aan hun inkomstenbron gaat rammelen, zo pikte ook het OM deze tegenstander niet. Van Heest werd naar eigen zeggen constant tegengewerkt, tot het punt dat uiteindelijk op 27 september jl. Boeteservice voorgoed uit de lucht werd gehaald.
'Het is een combinatie geweest van factoren, waardoor ik uiteindelijk besloten heb om de stekker er na ruim 7 jaar uit te trekken. De aanhoudende tegenwerking door justitie heeft daarbij zeker een rol gespeeld. Stelselmatig ontving ik zogenoemde traineringsbrieven van justitie, waarbij door mij ingediende zaken opeens niet meer herkenbaar waren als beroepschrift (zie voorbeeld bijlage). Buitengewoon merkwaardig, zeker als je dit werk al sinds 2009 doet.
Door de aanhoudende tegenwerking is er door justitie doelbewust een negatieve sfeer gecreëerd rondom boeteservice met als doelstelling er voor te zorgen dat mensen geen gebruik meer zouden maken van boeteservice. Er ontstonden daardoor tevens negatieve recensies op o.a. forums, zoals Radar, Kassa en Klachtenkompas.'
'De belangrijkste reden dat ik ben gestopt heeft te maken met het feit dat steeds meer mensen sinds januari 2014 gebruik maken van het Digitaal Loket Verkeer. Dit is 'gratis'. Hiermee heeft justitie mijns inziens een monopoliepositie gecreëerd m.b.t. het online maken van bezwaar tegen verkeersboetes en de afhandeling daarvan. In de beschikking die de mensen thuis ontvangen wordt de website www.om.nl/verkeer al vermeld waar mensen hun beroepschrift digitaal kunnen indienen. Hierdoor is het aantal zaken dat via boeteservice werd ingediend drastisch gedaald en is de service niet meer rendabel.
'Die is ronduit slecht. Het CJIB dwingt bij zijn traag betalende klanten flinke verhogingen af, maar justitie weigert mij tot op heden om proceskostenvergoeding te betalen, terwijl ik daar gewoon recht op heb. Lees deze uitspraak. Dit is maar één van de vele uitspraken, waarbij mij de proceskostenvergoeding alsnog is toegewezen. Als je je geld al krijgt dan ben je vaak 1,5 tot 2 jaar verder en dan nog is het voorgekomen dat ik - ondanks een gerechtelijke uitspraak - een incassobureau moest inschakelen om het CJIB te dwingen om tot uitbetaling over te gaan.
'Kort samengevat ben ik van mening dat mijn businessmodel door justitie doelbewust om zeep is geholpen door jarenlang barrières op te werpen.'