Fiat doet niets fout dankzij idiote EU-wetgeving

Soms kunnen we best een beetje lachen om de EU. Neem nu het grote sjoemelschandaal. Wie is er nou eigenlijk de sjoemelaar? Het Europarlement viel even flink door de mand tijdens het ondervragen van een Fiatbaas.

Moeten we het sjoemelschandaal nog eens uitleggen? Ja, in ieder geval wat betreft het verschil in sjoemelen tussen VAG en FCA. Het Volkswagenconcern kreeg de stikstofuitstoot van hun dieselmotoren maar niet onder de toegestane normen en zorgde er met software voor dat hun auto's de normen wel haalden. De auto's herkenden dat ze op een testbank stonden en gingen dan in een bepaald motorprogramma lopen. Derhalve haalden ze de grenzen toch.

Bij Fiat Chrysler Automobiles hebben ze een andere oplossing voor het probleem bedacht. Hun auto's rijden de eerste 22 minuten van een rit in het zuinige programma en daarna schakelt het systeem over op de 'normale' loop. Het grappige van de verschillende oplossingen is dat VAG de boel daadwerkelijk belazerde (en dat ook toegaf), maar dat Fiat er waarschijnlijk wél mee weg gaat komen. Dat komt door de belachelijke regels die de EU heeft opgesteld. We citeren uit het kruisverhoor waaraan Fiats hoogste technologiebaas Harald Wester gisteren werd onderworpen:

Wester: „Ik geef niks toe. Ik zeg alleen dat na 22 minuten iets gemoduleerd wordt.

Gerbrandy: „Weet Fiat hoeveel meer de auto na 22 minuten uitstoot?

Wester: „Nee. Het is meer, maar binnen wettelijke grenzen.

Gerbrandy: „De test duurt 20 minuten, daarna zijn er geen wettelijke grenzen meer. Hoeveel meer?

Die laatste zin. Daarmee geeft D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy de clou van het hele sjoemelschandaal weg. Onze Brusselse vrinden hebben wetgeving weten te formuleren die maar twintig minuten duurt. Echt, bril-fucking-jant. Hoe krijg je het voor elkaar? De pennenlikkers hebben een wet weten te construeren die de burgers moet beschermen tegen allerlei giftige stofjes in de lucht, maar hebben een tijdslimiet aan de bescherming gegeven. 

Hoe zou dat toch komen? Laten we even vingerwijzen naar iets dat machtiger is dan de democratie: geld. De autolobby dus. Lobbyisten proberen niet alleen als Remy Danton politici in een hoek te drijven met dreigementen om zo hun zin te krijgen, ze stellen ook regelmatig complete en complexe wetsvoorstellen op. Laten we er voor het gemak maar even van uitgaan dat deze regels grotendeels zijn opgesteld door autolobbyisten die de bui al zagen hangen. 'Als we nou een tijdslimiet voor een test in de wet zetten, dan geldt de wet na die termijn niet meer, dat hebben die suffe politici vast niet door.' En inderdaad, de politici lieten zich (hoogstwaarschijnlijk) weer afleiden door de driesterrenchef en de gratis auto, waardoor ze de termijn van twintig minuten over het hoofd zagen. Fiat zat ondertussen niet te slapen en besloot om snel hun motormanagement in lijn met de EU-wetgeving te brengen. Veel meer zelfs, Fiats zijn zelfs 10% langer schoon dan ze volgens de EU hoeven te zijn. Fiat is fantastisch. Man, wat is politiek toch leuk.