Porsche voorkomt dat Jaguar Silverstone redt

The Home of British Motor Racing heeft het financieel zwaar, maar koene ridder Jaguar kwam op een wit paard met een grote tas geld ter redding aangalopperen. Halverwege stuit die op een goudzwarte schildmuur uit Stuttgart, Porsche: Nein, geht nicht.

Jaguar Land Rover geeft de overnamepoging voor het circuit van Silverstone op. Het circuit waar de Formule 1 ongeveer is ontstaan en dat thuisbasis is van verschillende teams heeft het moeilijk. De huidige eigenaar is de British Racing Drivers' Club, maar die club kan het niet meer bolwerken om het circuit steeds te moderniseren en zoekt naar een oplossing.

Het in Indiase handen verkerende Jaguar Land Rover zag het wel zitten om op het circuit een 'Heritage Center' te beginnen waar klanten hun nieuwe auto's kunnen ophalen, rijtrainingen kunnen krijgen en in een nieuw te bouwen hotel kunnen overnachten. Daarvoor wilden ze het circuit kopen of anders huren voor een lange termijn.

Leuke plannen, iedereen blij. Maar niet heus. Collega-autofabrikant Porsche heeft op het circuit al een rijopleiding en zag de overname niet zitten. De Duitsers vonden in hun contract met de huidige eigenaar een clausule waarmee ze de boel konden tegenhouden: geen andere autofabrikant mag het circuit meer dan 45 dagen per jaar gebruiken van Porsche.

Voor Jaguar was dat niet het moment om meteen helemaal af te haken. Een paar maanden overleg verder blijkt het probleem toch onoverbrugbaar. JLR gooit de handdoek. Daardoor is de toekomst voor de huidige thuisbasis van de Britse Grand Prix nog steeds niet zeker.