VW: Ja, euhm, we hebben nóg meer gesjoemeld dan eerder bekend

Vorige week meldden Duitse media dat Audi op een vooralsnog onbekende wijze gerommeld heeft met de uitstoot van diesel- én benzinemotoren. Dat zorgde voor enige #ophef. Nu onderkent de VW Group dit gesjoemel.

Even een zelfciterende samenvatting: "[een milieu-instelling] heeft software gevonden in benzinemotoren van Audi. De software is niet eerder gezien en werd zowel in benzine- als in dieselmotoren gebruikt. (...) Het systeem detecteerde of het stuur gedraaid werd terwijl de motor liep. Zolang het stuur niet meer dan vijftien graden werd gedraaid, nam de wagen aan dat-ie getest werd. Dan werd een speciaal programma ingeschakeld en was de uitstoot beduidend schoner."

Het is belangrijk om te vermelden dat Audi pas in mei van dit jaar stopte met het gebruik van deze nieuwe manipulerende software - Dieselgate kwam in september 2015 uit, for the record. Het lijkt Volkswagen maar het best om open kaart te spelen. "Adaptive shift programs can lead to incorrect and non-reproducible results," zei VW tegen Reuters.

VW negeert de stuurstand, maar wil het dus wel hebben over wat een ongedraaid stuur inschakelt: het schakelprogramma van de automatische transmissie wordt veranderd waardoor de uitstoot significant afneemt. De grote vraag voor slimme juristen is nu of dit geldt als 'defeat device'. (Voor normale mensen in ieder geval wel.)