Volkswagen wil eigen batterijfabriek

Als het Volkswagenconcern na het sjoemelschandaal vol op het gaspedaal wil gaan staan dan moet dat elektrisch zijn. Reden voor CEO Matthias Müller om naar een eigen accufabriek te kijken.

De kernwoorden voor het 'nieuwe' Volkswagen worden elektrische auto's, carsharing en zelfrijdend. Wat dat betreft is het dieselschandaal voor de Duitsers misschien wel een zegen, ze moeten nu keuzes maken en kunnen eigenlijk met nul beginnen voor de misschien wel dieselvrije toekomst (terwijl ze in geval van nood altijd verbrandingsmotoren in hun auto's kunnen stoppen).

Met de gigantische vloedgolf van elektrische auto's waarmee VW Gruppe de markt wil gaan overstromen ligt het voor de hand om de batterijen niet bij een leverancier te kopen. Volgens CEO Müller hebben ze binnen een paar jaar ongeveer 3 miljoen accupakketten per jaar nodig, reden om zelf een fabriek te bouwen.

Daarbij wordt hij extra aangespoord door een overeenkomst die VW sloot met de vakbonden. Het concern moet van 30.000 personeelsleden af en beloofde de bonden om in ruil daarvoor 9.000 banen te creëren op het gebied van batterijen en autonome voertuigen. 

Ook die laatste ontwikkeling is een speerpunt voor het nieuwe VW. Müller wees taxidienst Uber de deur toen die zijn bedrijf slechts als leverancier wilde hebben en niet als ontwikkelingspartner: "Jongens [Uber], dit is een wedstrijdje waar we graag aan meedoen. Wij blijven zelf aan de leiding." Met zelfrijdende auto's komt volgens de CEO ook het steekwoord carsharing tevoorschijn, waardoor VW zich wil omvormen tot een 'Mobility Company' en niet slechts een autofabriek.