Max Verstappen ZESDE in kwalificatie Abu Dhabi

De derde vrije training was een prooi voor de Ferrari's met de Red Bull van Max Verstappen ertussen, terwijl de Mercedessen plotseling pas op plaats vier en vijf stonden. In de kwalificatie pakken de Mercedessen hun leiding terug, maar wat doet Max?

De kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi is voor de Mercedesrijders voorspelbaar verlopen. Daarachter gaat de kwalificering van Max Verstappen niet helemaal volgens het boekje. Na de goede tijden in de vrije trainingen en in Q1 en Q2 gaat er in Q3 iets mis waardoor hij achter de Ferrari's en zijn teamgenoot moet starten. Max over zijn misgelopen kwalificatieronde: "Ik blokkeerde rechtsvoor, daardoor ging ik wijd, ik kan mezelf wel voor m'n kop slaan."

De beide Mercedesrijders, de Ferrari's en Red Bulls wachten tien minuten voordat ze een tijd zetten. Hoewel de eerste sessie voor de toprijders niet echt belangrijk is - hun startplaatsen worden pas in sessie 3 verdeeld - zet Lewis Hamilton meteen een tijd in de 1:39 neer. Kampioenskandidaat Rosberg doet er 1,02 seconde langer over om het rondje af te leggen. Verstappen zet in eerste instantie een derde tijd neer, terwijl Ricciardo slechts op de achtste plaats rijdt. Zowel Raikkonen als Vettel hebben hun snelheid van de ochtendtraining niet verloren en komen een tiende onder Verstappen (die inmiddels zelf een tiende sneller dan Rosberg heeft gereden) en Nico door.

Door technische problemen aan het begin van het weekend rijden de Toro Rosso's niet lekker: zowel Kvyat als Sainz halen de tweede sessie niet. Gelukkig rijdt Max daar niet meer.

Out: KVY, MAG, NAS, OCO, SAI, ERI

In tegenstelling tot Q1 rijden Ferrari en Mercedes nu als eerste naar buiten. Hamilton zet meteen weer een ultrasnelle lage 39'er, maar nu rijden ook Rosberg en Raikkonen onder de 1:40, terwijl Vettel er net boven zit. Verstappen rijdt nu een vierde tijd (de laatste coureur onder de 1:40), terwijl Ricciardo een zesde tijd zet. Hulkenberg en Perez tekenen voor plek zeven en acht, terwijl de beide Williamscoureurs op de laatste twee veilige plekken staan na het eerste rondje van de tweede kwalificatiesessie.

In het tweede rondje rijden de Red Bull Racing-bolides opnieuw naar buiten op Supersoft-banden, een tactische zet waardoor ze morgen kunnen kiezen op welke banden ze starten. Verstappen rijdt de snelste tweede sectortijd, maar breekt zijn rondje af. Ricciardo rijdt wel door, maar verbetert zijn plaats niet. Fernando Alonso tikt Bottas net uit de toptien. 

Out: BOT, BUT, GUT, GRO, PAL, WEH

Op Felipe Massa na rijdt iedereen meteen naar buiten om een tijd te zetten in de eerste omgang van Q3. Uiteraard zijn het de zilveren pijlen uit Duitsland die plek 1 en 2 pakken, Raikkonen rijdt naar de derde tijd en Ricciardo rijdt bijna twee tienden sneller dan Verstappen. Daarachter zijn het Vettel, Hulkenberg, Perez en Alonso. Massa heeft na vijf minuten nog geen tijd gezet.

Met vier minuten op de klok is het tijd voor een laatste kwalificatierondje. Hamilton is weer de eerste die de pits uitrijdt en hij zet een 1:38.755, waarmee hij voor Rosberg (1:39.058) start. De derde tijd is voor Ricciardo, maar Max Verstappen rijdt tijdens zijn snelle ronde de pitstraat weer in, waardoor hij op de zesde plaats moet starten. De Ferrari's van Raikkonen en Vettel starten voor hem.

De race begint morgen om 14:00 uur Nederlandse tijd. Vergeet uw oranje djellaba niet uit de mottenballen te halen.