Staat Tesla's Gigafactory straks in Nederland?

Nederland is er als de kippen bij om bij Elon Musk te bedelen om de eerste echte Tesla-fabriek in Europa binnen te halen. Minister Kamp van Economische Zaken bevestigde in een brief aan de Kamer dat hij er hard aan werkt om Tesla te paaien.

Na de overname van een Duits robotiseringsbedrijf liet Elon Musk zich voor het eerst ontvallen dat hij binnen afzienbare tijd een fabriek in Europa wil openen. Met een grote vestiging in Tilburg ligt het voor de hand dat Nederland kans maakt om deze tweede Gigafactory te mogen bouwen. Reden genoeg voor de Tweede Kamer om meteen een stel vragen aan de minister te stellen. Of hij al op de hoogte was van het voornemen van Tesla en of hij er alles op alles zou zetten om Nederland het vestigingsland te laten zijn.

De antwoorden op die vragen zijn binnen, en ze zijn niet helemaal onvoorspelbaar. Kamp wist inderdaad van de plannen en doet uiteraard zijn best om de kans niet voorbij te laten gaan. Helaas komen we uit de brief niet te weten of hij al in contact staat met de Amerikanen en hoe serieus ze het aanbod van Nederland overwegen.

In de Verenigde Staten bouwt Tesla momenteel de eerste Gigafactory in de woestijn van Nevada (dronevideo). Een gedeelte van het complex is al in gebruik genomen en als het helemaal af is, wordt de gigant het op één na grootste gebouw ter wereld. De fabriek bouwt de lithium-ion accu's die nodig zijn om Tesla's aan te drijven en de batterijen worden ook gebruikt in de Powerwalls die het bedrijf bouwt om duurzame opgewekte energie mee te kunnen opslaan. Qua formaat zal het nog een uitdaging worden om een plaats voor zo'n gigantische fabriek in Nederland te gaan vinden.