Van der Steur wil boete voor indienen bezwaar tegen boete

Er worden zoveel bezwaarschriften ingediend tegen verkeersboetes dat het minister Van der Steur een goed idee lijkt om daar een extra horde tegen op te werpen. Hij verpakt het als een soort service waarmee je de succeskans van je bezwaar kunt testen.

Liberale VVD'er Van der Steur laat zich van zijn slechtste kant zien: 'uit de weg burger, wij zijn hier aan het regeren'. Hij wil een stuk rechtsstaat indammen omdat het zijn ambtenaren zo veel tijd kost om bezwaren te toetsen. Daarom stelt hij nu voor om een heffing in te stellen om het indienen van een bezwaar tegen een bekeuring te ontmoedigen. 

Eerst kreeg zijn ministerie al met succes Boeteservice.nl op de knieën, maar dat is niet genoeg, er worden nog steeds teveel bezwaren ingediend. De 'heffing' moet voorkomen dat bekeurden van hun recht op bezwaar en beroep gebruikmaken en heeft veel weg van het - ook al door de VVD - verhoogde griffierecht om bij de rechtbank aan te kloppen. De toegang to het juridische systeem is straks voorbehouden aan de rijken.

Als doekje voor het bloeden komt er een website waarin je kunt aangeven waarom je een bekeuring hebt gekregen, zodat je kunt zien wat de heffing voor een bezwaarschrift is. Daarboven geeft de computer ook vast een voorspelling van de kans van slagen van de klacht. Hoe die rekenmachine dat kan weten is niet na te gaan: wij van WC-eens adviseren WC-eend.

Zou er nog een andere manier zijn om het aantal bezwaren tegen boetes te verkleinen? Moeilijk, maar hier een kleine suggestie: misschien is het een idee om het aantal boetes (bijvoorbeeld voor vijf tot tien kilometer te snel als er eindelijk eens geen file staat) te verkleinen?