U wilt een E39 BMW M5? Dit staat er te koop

Volgens sommigen is de derde versie van de M5 meteen ook de laatste echte. Een auto met een kanon van een motor en verder weinig elektronica. Alle pk's gaan via de handbak naar de achterwielen en je zoekt het verder maar uit. Wat is er op de markt?

De BMW M5 uit Baureihe E39 is een hebbeding dat momenteel wel zo'n beetje tegen de bodemprijs aan loopt. Je neemt een duur exemplaar mee naar huis voor maximaal 40 mille, terwijl een wat zwaarder doorleefd specimen voor iets meer dan 11k klaarstaat. Wat is het dat deze zakensedan on steroids tóch zo aantrekkelijk maakt?

In 1998 (volgens menigeen het mooiste jaar) trok BMW op de Autosalon van Genève het doek van de bruutste variant van de 5 serie, de M5. Deze derde uitvoering van het model werd voor het eerst gewoon op dezelfde productielijn als de rest van de auto's gebouwd. Voorin werd alleen een 400 pk sterke V8 vastgemaakt aan een zesversnellings handbak van Getrag. De auto werd verlaagd en de stuurinrichting is een fractie directer gemaakt ten opzichte van de gewone 5 serie.

De opvolgers van dit model hebben steeds meer electronica aan boord om de auto in het gareel te houden en worden in toenemende mate geleverd met automatische en robotische versnellingsbakken. Reden voor puristen om de E39 als de laatste echte M5 te beschouwen.

Voor een paar tientje minder dan veertig mille gaat deze schitterende M5 voortaan overal met je mee naartoe. Origineel werd het grijze exemplaar uit 2000 geleverd door een dealer in Parijs, waar hij ook jarenlang werd onderhouden.  De auto staat al op Nederlands kenteken en met maar 125.000 op de teller kun je nog wel een paar keer gasgeven.

Deze M5 heeft niet alleen weinig kilometers op zijn klok staan, maar ook het interieur is belachelijk mooi. Het leer van de bestuurdersstoel ziet eruit alsof de auto altijd alleen maar via een afstandsbediening is bestuurd.

Deze zilverkleurige E39 heeft niet alleen nog minder meters afgelegd dan het exemplaar hierboven, het is ook nog eens €1.000 goedkoper. Desondanks ziet ook deze auto eruit alsof hij net uit de showroom van de dealer is komen rijden en niet in 2001, zoals daadwerkelijk het geval is.

De eerste vijftien jaar van zijn leven woonde deze M5 niet in Nederland en over de historie is (ons) niets bekend. Het interieur met zwart en grijs is wat minder aansprekend dan het zwart van de overige exemplaren. Daar staat tegenover dat hij €10k minder kost.

Met 190.765 km heeft dit model sinds januari 2000 flink doorgereden. Het interieur en exterieur zien er op de foto's goed uit, maar er moet ergens een reden zijn om de prijs zo veel onder een exemplaar met minder kilometers te leggen. 

De eigenaars van deze M5 hadden er duidelijk plezier in om er mee te rijden, ze legden 274.409 km af. Of ze ook een beetje netjes reden is natuurlijk niet te achterhalen, in ieder geval lieten ze de wagen keurig hebben onderhouden bij de dealer. De auto heeft helaas een net te keurig kleurtje blauw.

Voor nog weer €1.000 minder heb je een zilverblauwe M5 die de grootste kilometerstand heeft. Ingereden is hij dus wel, deze origineel in Nederland geleverde auto met autopas. De gebruikssporen zijn duidelijk te zien in het interieur en ook de originele velgen hebben het niet overleefd. Jammergenoeg zitten er extreem ordinaire wielen onder deze auto, maar goed, ieder zijn smaak.