MOE-landers hebben geen tunnelvisie

11.000 keer. Zo veel keer per jaar probeert iemand met een te hoge vrachtwagen een tunnel in te rijden. In tot 80% van de gevallen gaat het daarbij om Oost-Europese chauffeurs die hebben zitten dutten.

Bijna alle hoogtemetingen waarbij de alarmbellen afgaan vinden plaats bij de Velsertunnel. Daar wordt 8677 keer per jaar geconstateerd dat een vrachtwagen niet door de tunnel past. Kun je zeggen dat het aan de chauffeurs ligt? Ja, maar nee. Eigenlijk niet. Simpel af te leiden uit het feit dat de Oost-Europese chauffeur in het westen van Nederland terecht is gekomen voordat blijkt dat zijn vrachtwagen te hoog is: de Velsertunnel is gewoon te laag.

Irritant blijft het als een vrachtwagen zich klemrijdt in een tunnel en teruggetrokken moet worden. Kost tijd en geld. De totale schade van de te hoge vrachtwagens is volgens de vervoerderslobby €165 miljoen op jaarbasis. De Velsertunnel heeft daarom een high-tech systeem om de chauffeur te wijzen op zijn hoogte en hem te manen toch vooral de afslag te nemen in plaats van zijn truck in de tunnel te boren.

De oplossing die branche-organisatie TLN heeft bedacht is veel simpeler: een flyercampagne. Het is namelijk niet moeilijk om te weten of je wel of niet past. Als de vrachtwagen vier meter hoog is, past hij over de snelweg, is de lading hoger, dan kan het misgaan. Scheelt de chauf ook meteen een boete van €700.