Wat is er nu eigenlijk zwart aan de Bentley Black Edition?

Wit is ook een kleur, kennelijk. Maar zwart hè? Wordt daar tegenwoordig maar elke minderheid in het kleurenspectrum onder geschaard? Want die Bentley Black Edition is wel bijzonder kleurrijk.

I see a Bentley and I want to paint it black. Bijzonder jammer dat Mick Jagger aan de beademing ligt, want er is werk te doen. Bentley kwam enige tijd geleden met een Black Edition voor de Continental GT Speed. Dat is op zichzelf al een meesterwerk, dus het is ons onduidelijk wat daar nog qua golflengte aan verrijkt kan worden. 

Bentley praat dat goed door te beginnen over de details. En dat is prima.  Maar in werkelijkheid gaat het natuurlijk vooral over automutilatie om de ongeletterde maar goedbetaalde klant te paaien. Wij noemen hier voetballers, volkszangers en vergelijkbare souteneurs.

Dat punt wordt ondersteund door het gegeven dat Bentley nu ook zijn 'mindere' Continental GT V8 S aanbiedt in Black Edition. Het zal ons verder aan onze reet roesten wat Bentley uitspookt, maar er komt een punt waarop de naam  zelf niet meer lijkt te verwijzen naar het imago. Bentley bouwt hier effectief hot hatches voor mentaal minder bedeelden.

Maar. We voegen een dikke maar aan ons  commentaar toe. We zouden ook niet gezeken hebben toen Bentleys beruchte Biafraanse bouwkwaliteit onder Volkswagens vleugels verbeterde. Desalniettemin, het enige wat zwart is aan de Black Edition met zijn fluoriscerende feestneus zijn de cijfers in Bentleys jaarverslag.