Burgemeester wil Elon Musk lokken met wisselgeld

Ahh lievv. De burgemeester van Hardenberg weet dat Elon Musk gevoelig is voor het financiële argument en wil hem graag naar zijn regio lokken met een investeringsfonds. Hij en vier regiogemeentes hebben daarvoor wel €12 miljoen beschikbaar.

Zo hee 12 miljoen euro, dat is een boel geld zeg! Inderdaad, wij hebben die flappen hier niet rondslingeren, dus dat moet genoeg zijn om Elon Musk naar Hardenberg te lokken. Intussen zijn ook de burgemeesters van verschillende naburige plaatsen over de provinciegrens in Drenthe hard aan de lobby geslagen. Eerste burger Peter Snijders van Hardenberg wil graag zijn 700 werkloze onderdanen aan het werk help. Topidee, burgervader. Maar toch, Peet: are you 'aving a laugh?

De Gigafactory van Tesla in de staat Nevada wordt zo ongeveer het grootste gebouw van de wereld en komt ook met een bijpassend prijskaartje van $5 miljard. Twaalf miljoen alleen is dus nooit genoeg om hem te overtuigen. Daarvoor zal minister Kamp nog heel wat water bij de wijn moeten gooien en ook minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes zullen wat fiscale dealtjes moeten verzinnen om de fabriek in Nederland te krijgen. 

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat Brabant de grootste kans maakt voor de eventuele Nederlandse vestiging. Tesla heeft er al een productielijntje staan, VDL heeft er talloze vestigingen en net over de grens met Limburg zelfs een complete autofabriek. Toch hebben de noordelijke provincie ook een mobiliteitsgeschiedenis met de grote Scania vrachtwagenfabrieken en langer geleden de Magirus Deutz fabriek in Hoogeveen.

Duitse economen verwachten dat de keuze uiteindelijk niet op Nederland of Duitsland zal vallen. Kosten spelen daar een belangrijke rol bij. De Duitsers hebben bijvoorbeeld gigantisch hoge energiekosten. In zuidelijk Europa speelt de immer stakende beroepsbevolking en de daarbijbehorende moeizame sociale wetgeving de vestiging niet in de kaart. In Oost-Europa is de stroom goedkoop, is het personeel goedkoop en tel daarbij ook nog de lage vennootschapsbelasting bij op. Daar heb je een winnende propositie. Kunnen Overijssel en Drenthe daar nog iets tegen inbrengen? Ja, het is de enige regio waar geen carnaval gevierd wordt, scheelt toch een week dronken personeel en een week personeel met een kater.