Liefde! De allerbeste dictatormobiel is te koop

Maarschalk Tito was natuurlijk de schofterige dictator van een communistisch Oostblokland, maar hij had wel smaak. Tito was een van de slechts 59 bezitters van een Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulette. Zonder dak, want niemand schiet op hem.

Elke zichzelf een beetje serieus nemende dictator rijdt in auto die door de specialisten in Sindelfingen is gefabriceerd. Wie echt met ijzeren vuist regeert kan op de optielijst de ultieme extra aanvinken omdat hij zo ontzettend verlicht en geliefd leidinggeeft. De echt geslaagde dictator heeft namelijk helemaal geen dak nodig op zijn wagen. De zon schijnt immer in zijn land, regen durft zich niet te vertonen waar de Leider verschijnt. Kogels ketsen af op het ego van de de heer mevrouw Dictator die vervoerd worden in een verlengde Mercedes 600 Pullman Landaulette. Minder geslaagde ondermannen kunnen zich beter in gesloten voertuigen vervoeren, zoals Reinhard Heydrich bewees.

Josip Broz, alias Maarschalk Tito, was een leider van de kogelafwerende categorie. Hij en zijn eega reden bij voorkeur dakloos door het voormalig Joegoslavië, waarvan meneer de onbetwiste baas was. Een van de passagiers die hij er ooit mee vervoerde over zijn privé-eilandengroep Brijuni was Nicolae Ceaușescu, leider van Roemenië (te zien op de foto's). Deze bleek achteraf minder kogelafketsend.

Dit brok historie staat momenteel te koop in het Verenigd Koninkrijk. Het is een van de slechts 59 600's Landaulette die ooit werd geproduceerd en dat maakt hem nog een beetje bijzonderder. Al rijst wel meteen de vraag of er dan echt zoveel dictators waren in de jaren zestig en zeventig. Het is voor de mensheid te hopen dat enkele alleenheersers een aantal Landaulettes bestelden in Schwaben.

Het model van Tito had naast een stoffen dak en extra klapstoeltjes voor passagiers ook zes deuren. Iedere inzittende moet immers door zijn eigen portier de auto kunnen bestijgen. Verder zit in de middenarmsteun het persoonlijke scheerapparaat van de doorluchtige leider ingebouwd. Kon hij de five o'clock shadow onderweg een beetje uitwissen. Mocht je de auto en het scheergerei in de garage willen zetten, dan waarschuwt de verkoper vast: je moet minimaal 3 miljoen euro meenemen.