Duitsers waarschuwen Trump: Je schiet jezelf in de voet

Duitse autofabrikanten houden niet van achterkamertjespolitiek. Ze lobbyen gewoon open en bloot in de media. Nu staat Donald Trump aan de ontvangende kant: hij moet niet zo dom doen met zijn tariefmuren, want de Duitsers exporteren ook uit de VS.

Net als vlak voor en vlak na de Brexitstemming in het Verenigd Koninkrijk zijn de Duitse automakers lekker aan het lobbyen geslagen. Hun buikspreekpop heet Matthias Wissmann, voorzitter van de VDA, de club van Duitse autobouwers, hij gaat er met het gestrekte been in. The Donald gaat namelijk wel erg voortvarend van start met het nakomen van zijn verkiezingsbeloftes. Zo stapte hij al uit het Transpacifische handelsakkoord en wordt ook het Noord-Amerikaanse handelspakt weer opengebroken.

Het is de Duitsers vooral te doen om de tariefmuur die de president daarna wil optrekken rondom zijn land. Volgens Wissmann is dat enorm slecht voor de internationale handel. Hij wijst er voor het gemak nog even op dat VW, BMW en Mercedes 850.000 auto's per jaar in de VS produceren. Daarvan is ook een groot deel (meer dan de helft) bestemd voor de export. De invoerheffingen op auto's uit Mexico (waar de fabrikanten ook produceren) zullen daardoor weinig zin hebben. "Het zal in het begin wel wat economisch voordeel opleveren, maar op de lange termijn schieten ze zichzelf in de voet," aldus de VDA-voorzitter.

En inderdaad, wat zou het voordeel zijn van alles in de VS produceren? Collega Hilderink werkte dat horrorscenario eerder deze week al uit.