Lekker! Eagle Spyder GT is de beste E-type

Originele Jaguar E-Types gaan inmiddels voor bedragen tot $7 miljoen over de veiling en dat maakt deze splinternieuwe Eagle Spyder GT een koopje. Voor maar £695.000 neem je hem mee naar huis, en wat is het een plaatje. Een bruut plaatje, met 335 pk.

Het is een cliché, maar woorden schieten bijna te kort bij het omschrijven van de Eagle Spyder GT. Het is de verbeterde versie van de beste en mooiste auto die ooit werd gebouwd. Zelfs Enzo Ferrari was deze mening toegedaan, dus is het waar.

Eagle specialiseert zich al meer dan dertig jaar in het restaureren van Jags van het type E. Ze weten daardoor wat er allemaal aan het ding verbeterd kan worden en brengen dat in praktijk op de manier waarop Singer de perfecte Porsches upgradet met nog hoogwaardiger componenten. Net als de Amerikanen beginnen ze met een bestaand automobiel als basis voor het eindproduct. De 4.7 zes-in-lijn XK van Jaguar wordt ernstig verbeterd. De motor levert daarna 340 voetponden torque, wat zich in het betere meetsysteem vertaalt als 461 Nm. De maximale output bedraagt de eerdergenoemde 335 pk.

Het belangrijkste nieuwe element aan deze Spyder GT is een stukje stof om de haren droog/in model te houden. De wagen is een combinatie van het uiterlijk van de Speedster, de prestaties van de Low Drag GT, maar door het hogere voorruitje (het blijft een klein gevalletje) en het dak is het een bruikbaarder geheel geworden. 

De hele body wordt gemaakt van aluminium, hetzelfde materiaal waar ook de nieuwe versnellingsbak van is vervaardigd. De wielophanging is sterk verbeterd ten opzichte van het origineel met dubbele wishbones voor en anti-rollbars en verstelbare dempers aan de voor- en achterkant. Rondom heeft de auto schijfremmen van racekwaliteit. Alle wijzigingen bij elkaar verhogen de topsnelheid tot een belachelijke 274 kilometer per uur en hij sprint de nul naar 96 kmh (0-60 mijl) in minder dan vijf seconden.

Al het werk kost wat en ook de lage oplage drijft de prijs behoorlijk op. Om een Eagle Spyder GT in de schuur te kunnen zetten moet je €818.767 (£695.000) inleveren.