Moments of Senna: het beste van de beste F1-coureur ooit

Als er op 1 mei 1994 niet iets verschrikkelijk mis was gegaan in de wielophanging van de Williams FW16 met achter het stuur een drievoudig wereldkampioen, was vandaag een feestelijke dag geweest in huize Senna: Ayrton zou 57 zijn geworden.

Volgens velen is Senna nog steeds de grootste Formule 1-rijder en persoonlijkheid aller tijden en ondanks dat hij er niet meer bij is, vieren we vandaag zijn verjaardag. De 57 kaarsjes moeten we helaas zelf uitblazen.

Ayrton kwam in het Braziliaanse Sao Paulo ter wereld en groeide op in een rijke familie. Dat gegeven gaf hem de kans om een dure sport te gaan doen, waar hij in bleek uit te blinken. Een van de dingen die Senna zo aansprekend maakten was zijn inzet voor de armen in Brazilië. Dat land was in de jaren tachtig en negentig nog niet zo'n groeitijger als de voorbije jaren en in de sloppenwijken waren de toestanden werkelijk onmenselijk. De rijke Senna trok zich het lot van die mensen zeer aan en zette zich in voor een verbetering van de omstandigheden.

Maar de legende van Senna is gebaseerd op zijn prestaties op het circuit, reden om een overzicht van de magische rijkwaliteiten van de kampioen der kampioenen te maken. De tijden waarin de versnellingspook nog gewoon rechts van de coureur zat, stuurbekrachtiging voor meisjes was en veiligheid nog niet bestond.