Hoewel de lithium-ionbatterij ons veel voordelen heeft gebracht, kleven er onoverkomelijke nadelen aan. Eigenaren van een Samsung Note 7 kunnen bevestigen dat de stroomblokken een brandbaar karakter hebben. Dat komt doordat de batterij vloeibare elektrolyten gebruikt om ionen te transporteren tussen negatieve anode en positieve kathode. Wordt de batterij te snel opgeladen, dan kunnen hierbij dendrietkristallen ontstaan, die kortsluiting veroorzaken, resulterend in een ontvlamde telefoon.
Allemaal erg vervelend en daarom is Goodenough, ondanks dat hij ruim ouder is dan de paus, nog steeds bezig met onderzoek. Hij werkt nu samen met Maria Helena Braga van de Universiteit van Porto aan een nieuwe versie die glazen elektrolyten gebruikt in plaats van het vloeibare spul en natrium in plaats van lithium. Het resultaat is een batterij die aanzienlijk minder warm wordt en drie keer zoveel energie kan opslaan.
En in dit laatste detail zit de grote winst voor elektrische auto's. Met de nieuwe batterijen zou de actieradius verdrievoudigen en dat maakt de stroommodellen plots een waardig alternatief voor de benzineslurper. Daarnaast doen deze batterijen het ook prima bij temperaturen tot -20 graden, wat ook handig is als je wat verder van de evenaar woont.
Stukje milieubewust juichnieuws: lithium komt uit grote smerige mijnen en natrium is uit zeewater te winnen. De accu's zijn dus ook minder belastend voor het milieu. Het duurt echter nog wel even voordat dergelijke batterijen in je auto zitten. De technologie moet doorontwikkeld worden en de wetenschappers gaan binnenkort eerst met batterijfabrikanten praten over het testen van de nieuwe techniek (bovendien lezen we iedere maand wel iets over een accudoorbraak, die tot op heden uitgebleven is). Pas dan zal blijken of Goodenough wederom de wereld een stap vooruit laat zetten dankzij zijn uitvinding.
Foto: De bejaarde held samen met iemand die vroeger iets voor de Amerikaanse overheid deed.