Porsche pakt 16,5 duizend euro per verkochte auto

Auto's maken is een lucratieve business. Zeker voor fabrikanten die het zo efficiënt doen als Porsche. De Duitsers moeten alleen de werkschuwe Italianen van Ferrari voor zich dulden, maar die spelen natuurlijk vals.

Niet lang geleden meldden wij dat Porsche een cash cow is waar de concurrentie bang en Volkswagen AG blij van wordt. De winst van Porsche oversteeg die van het zeven keer grotere Audi. Laten we daar nog wat gemakzuchtige getallen aan toevoegen: bijvoorbeeld door de bedrijfswinst te delen door het aantal verkochte voertuigen en daar gewichtige maar betrekkelijke conclusies aan te verbinden.

Porsche verkocht 238 duizend auto's en boekte een operationele winst van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een winst van iets minder dan 16,4K per auto. Dat is een extreem getal. Mercedes en BMW komen niet verder dan vijfduizend euro winst per voertuig. Porsches score is gewoonweg obsceen. (Noot aan Porschekopers: jullie betalen echt ziek veel voor naam alleen.)

Daarover gesproken: de Porsche-eigenaar kan zich goed voelen, als hij zich vergelijkt met een Ferrarikoper. Die betaalt 90K (zegge: negentig-fucking-duizend) winst per voertuig aan de lefties uit Maranello. Gemiddeld. Want Ferrari verdient natuurlijk ook hysterische bedragen met petjes voor dikke middenmanagers, maar toch. Het zegt weinig en veel tegelijk: hoe goed Porsche en Ferrari ook zijn, je betaalt bakken met geld om alleen maar in hun creaties rond te mogen rijden.

In ander nieuws: sneeuw is wit.