Max Verstappen VIERDE in vrije training Australië

Het zit er op: de eerste twee vrije trainingen van het Formule 1-seizoen 2017 zijn een feit. Zoals verwacht rijden Mercedes, Ferrari en Red Bull aan kop, maar in welke volgorde?

Lewis Hamilton kwam in beide vrije trainingen als beste uit de bus, en niemand keek er van op. In de eerste vrije training - voor ons om 2:00 uur in het holst van de nacht - werd het een een-tweetje voor Mercedes, met de Red Bulls van Ricciardo en Verstappen er achter, en de derde rij was voor de Ferrari's. Het horrorscenario van bloedsnelle, niet te stoppen Ferrari's werd geen waarheid.  

VT2 ging om 06:00 uur van start. De tweede sessie kende zo zijn probleempjes: zo zorgde een crash van Jolyon Palmer in zijn Renault voor een rode vlag. Toen de baan weer vrij werd gegeven kon Max laten zien uit welk hout hij was gesneden, maar een bijna-crash gooide roet in het eten. Hij kwam te wijd uit bocht 12 met zijn RB13 en stuiterde zo hard over het gras dat hij de onderkant van zijn auto beschadigde. Het betekende einde oefening voor onze landgenoot met slechts 8 rondjes op de klok. Om deze reden bleef hij op een zesde tijd steken:

Hamilton was ongrijpbaar: hij zette op zijn Ultrasofts een ronde van 1:23.6 neer, een halve seconde sneller dan het ronderecord van Michael Schumacher uit 2004. De tweede plek leek naar zijn teammaatje Bottas te gaan, maar Vettel wurmde zich nog tussen het duo. 

Het leek er op dat de Ferrari's in de tweede sessie wat extra gas gaven: Raikkonen pakte de vierde plek, en Ricciardo moest genoegen nemen met de vijfde stek. Naast Verstappen draaide ook Massa slechts een paar rondjes, hij viel uit met bakproblemen. Marcus Ericsson parkeerde zijn Sauber aan het eind van de sessie in de grindbak.

Morgen om 07:00 uur gaat het om de knikkers, dan wordt de kwalificatie van de grote prijs van Australië verreden. Of Verstappen voor zijn teammaat en de Ferrari's kan blijven? We hopen het, maar het gaat zeker niet makkelijk worden.