World domination: Tesla is nu meer waard dan Ford

'Geen overlevingskans' . 'Een gimmick'. 'Gaat de markt niet kraken'. Zomaar een paar meningen toen Tesla slechts vijf jaar geleden met de Model S zijn eerste eigen auto op de markt bracht. Inmiddels Tesla op de beurs meer waard dan Ford.

In de investeerderswereld heb je twee types mensen: bulls en bears. Waar de stieren van mening zijn dat de markt of een bepaald aandeel stijgt zijn de beren juist negatief over de markt. Vooralsnog trekken de bulls bij het aandeel Tesla aan het langste eind, een stukje TSLA deed gisteren aan de NASDAQ na de beste levercijfers ooit (25.000 auto's in Q1 2017, +69%) net geen $300, een hoogterecord. Met een market cap van bijna $49 miljard is Tesla nu ook oudgediende Ford voorbij. Onderstaande grafiek van eind februari toont hoe Tesla Ford besloop, en inmiddels zijn ze erop en erover:

Dat leest u goed: het bedrijf uit Dearborn ($10,6 miljard winst in 2016) dat meer dan 100 jaar geleden begon met het machinaal in elkaar schroeven van T-Fords en per jaar 6 miljoen auto's verkoopt is op de beurs minder waard dan een nieuw bedrijf dat nog geen 100.000 auto's per jaar wegzet en er tot nu toe nauwelijks in is geslaagd winst te draaien. Wie derhalve kijkt naar de koers-winstverhouding moet concluderen dat de waarde van Tesla volledig uit het lood is geslagen, maar dat laat niet onverlet dat $300 de prijs is die je momenteel betaalt voor een aandeel van Musks bedrijf. Dankzij de recente waardestijging is Elon's 21% van Tesla inmiddels meer dan $10 miljard waard. Daar kan je wel een paar tunnels van graven.

Als een reactie op alle naysayers en doemdenkers gooide Musk er gisteren een kort maar gewetenloos tweetje uit, waarin hij iedereen die zijn aandeel heeft geshort (speculeren op een waardedaling) nog even een tikje na geeft:

De winnaars van het moment hebben het gelijk aan hun zijde, zullen we maar zeggen. En dan vergeten we voor het gemak even dat de mensen die in januari 2016 Tesla shortten hier erg rijk van werden: begin vorig jaar daalde het aandeel in 6 weken tijd 40% in waarde (om daarna weer heel snel op te veren).

Enfin, ondanks boze vakbonden, een boos Adidas, concurrent Ford die waarschuwt voor Autopilot-doden, én elke analist op deze planeet die niet gelooft dat Tesla in 2018 al 400.000 Model 3's kan maken gaat het Musks bedrijf vooralsnog voor de wind. Op de beurs althans.