Gerechtigheid: Amsterdam vermoordt de bierfiets

Klotsend van het bier met zijn twaalven over een gracht fietsen, wie heeft ooit bedacht dat dat een goed idee was? Amsterdam maakt nu een einde aan deze dollemansritten.

Normaliter is Amsterdamse gemeentelijke regelgeving louter bedoeld om ondernemers te pesten. Maar in de kruistocht tegen de bierfiets heeft de gemeente - aangevoerd door de dappere en rechtschapen burgemeester Eberhard van der Laan - wel degelijk een punt. Jezelf bezuipen op een fiets kan alleen maar misgaan, vraag maar aan Tommy Simpson. Daarbij komt: flikker op, er zijn mensen die wel gewoon afspraken hebben en geen zin hebben in langzaam fietsende spreekkoren.

Daarom zijn de laatste berichten goed nieuws: vanaf 1 november mogen bierfietsen het overvolle centrum van Amsterdam niet meer in. Vorig jaar probeerde de gemeente dit ook al, maar toen stak de voorzieningenrechter daar een stokje voor. Die vond de onderbouwing van de gemeente onvoldoende. Deze laatste poging lijkt wel succesvol.

Dat betekent dat de inwoners van Amsterdam, de goede populisten toeristen en in het bijzonder de taxi- en Uberchauffeurs nog slechts één zomer het leed dat de bierfiets heet moeten doorstaan. Daarna zijn ze verbannen uit het centrum. Van der Laan is zo schappelijk om de belangen van de ondernemers in te zien en ze respijt te geven tot en met oktober. Dat is alleszins fair. Daarna moet het echter afgelopen zijn. Bierfietsen is van het padje af, vooral in 020-centrum.

Wij wensen de overige stadsdelen sterkte. Behalve de NIMBY's, die moeten niet zeiken.