Elon Musk wil dit jaar nog vier nieuwe Gigafactories

De eerste Gigafactory van Tesla is nog steeds niet af, maar het is nu al tijd voor flink wat uitbreiding. Elon Musk houdt niet van half werk, dus wil hij niet gewoon een extra fabriek hebben, hij gaat meteen voor vier exemplaren.

Onlangs hield Tesla-baas en all-round wereldverbeteraar (in de goede zin van het woord) Elon Musk een TED-talk. TED is de conferentie waar iedereen die meer dan 2.500 volgers op Instagram en Twitter heeft zijn blije verhaal mag #influencen. Meestal komt er alleen luchtfietserij uit, maar soms hoor je ook interessante uitspraken. 

Dat gebeurt bijvoorbeeld als je goed luistert naar het verhaal dat Elon Musk er hield over zijn tunnelboorplannen. Hij vermeldde tussen neus en lippen door dat hij nog in 2017 het papierwerk voor vier nieuwe Gigafactory's geregeld wil hebben. We wisten al dat de rakettenbouwer zijn oog op Europa heeft laten vallen en dat half zuidelijk en oostelijk Nederland voor zijn gunsten strijdt. Ook was het duidelijk dat Tesla nog een extra fabriek in de VS zou gaan bouwen (Musk moet President Trump immers ook te vriend houden). De derde nieuwe fabriek zou heel goed in China kunnen komen. In dat land is autobezit nog in opkomst, er is daarom geen barrière om de Chinezen meteen aan een elektrische auto te hangen. 

Dan blijft er nog een vierde nieuwe fabriek over waar we de locatie niet helemaal kunnen voorspellen. Afrika en Australië vallen af in verband met de weinige klanten die daar zijn. Een fabriek in Zuid-Amerika zal het niet al te goed doen bij The Donald, dus dat is ook niet voor de hand liggend. Twee fabrieken tegelijk bouwen in China is misschien wat veel van het goede, maar datzelfde geldt ook voor Europa. Wie het weet mag het zeggen.