35 jaar geleden overleed raceheld Gilles Villeneuve

Hij was één van de populairste rijders ooit en zijn dood schokte de complete Formule 1. Gilles Villeneuve was een man die alles gaf voor het racen voordat de sport hem precies 35 jaar geleden zijn leven kostte. Vandaag herdenken we een legende.

Gilles wist nooit een wereldtitel in de F1 te pakken, maar toch mag hij zich tot de grootste coureurs aller tijden rekenen. Je snapt al snel waarom dat is als je beelden van hem ziet en quotes van hem hoort. De Canadees was een racer in hart en nieren. Een man die altijd het maximale uit zijn auto wilde halen en waarschijnlijk extreem ongelukkig zou zijn met het moderne racen waarbij er constant op bandenslijtage en brandstofverbruik moet worden gelet. 

De carrière van Villeneuve begon niet zoals bij de meeste rijders in het karten, maar in het racen met sneeuwscooters. De Canadees was daar zeer bedreven in en zo financierde hij een groot deel van het begin van zijn carrière op het asfalt.

Pas op zijn 27ste debuteerde hij in de Formule 1 bij McLaren, waarna hij al snel de overstap maakte naar Ferrari. Daar reed hij iets meer dan drie seizoenen, voordat de Grand Prix van België op het circuit van Zolder zijn leven eiste. Tijdens de kwalificatie op 8 mei 1982 ging het mis. Gilles botste hard op een langzaam rijdende collega, werd uit de auto geslingerd en overleed later die dag in het ziekenhuis. 

Foto: Gilles wordt geïnterviewd terwijl zoon Jacques naast de auto staat