Ford ontslaat zijn CEO

Het gaat zo slecht met de beurskoers van Ford dat het bedrijf rigoureuze maatregelen moet nemen. Vorige week lekte uit dat het bedrijf ongeveer 20.000 man personeel de laan uit wilde sturen. Eén daarvan blijkt nu de CEO Mark Fields zelf te zijn.

De 56-jarige Mark Fields moet het veld ruimen om plaats te maken voor 'old timer' James Hackett. Hoewel old timer wellicht een wat onrespectvolle benaming voor de 62 jaar oude baas van de Smart Mobilitytak van Ford is. Terwijl Fields continu in de clinch lag met de beurskoers en met President(skandidaat) Donald Trump was Hackett bezig met de toekomst. Hackett zat tussen 2013 en 2016 bij Ford in de Boardroom, maar stapte vorig jaar over naar Smart Mobility. In die tak pompte juist Fields vele miljarden in de hoop daarmee weer een koploper te kunnen worden. 

De berichten komen via welingelichte bronnen naar buiten, maar het is nog niet geheel zeker. Als het klopt dan wordt er nog veel meer met stoelen geschoven in de hoogste regionen bij Ford (en de rest van het bedrijf). De plek van Hackett zou dan worden overgenomen door Marcy Klevorn, die nu vice-president of Information Technology is bij de blauwe ovaal. Fords EMEA-baas (Europe, Middle East and Africa) Jim Farley zal teruggeroepen worden naar de VS om daar de marketing en sales voor de hele wereld te gaan leiden. Daarnaast zal Joe Hinrichs, die nu leiding geeft aan Ford North America, de touwtjes bij de wereldwijde productontwikkeling in handen krijgen.

De hele stoelendans is een mooi voorbeeld van de Angelsaksische up-or-out-cultuur, waarbij je om de zoveel tijd promotie maakt, of juist ontslagen wordt. Een van de brandstoffen voor die strategie is de beurskoers, en juist die is bij Ford de laatste tijd niet best. Tesla is al maanden meer waard dan het bedrijf uit Dearborn, terwijl juist Tesla nog niet heel erg veel zelfgezette doelen heeft gehaald. Zelfs CEO Elon Musk vindt zijn bedrijf overgewaardeerd.

Update. Het is officieel. James Hackett is de nieuwe CEO van Ford. Persbericht hier.