McLaren-top heeft besloten: afscheid van Honda

De laatste weken is het rumoer rondom McLaren en Honda steeds luider geworden, en insiders weten het nu nagenoeg zeker: aan de nieuwe relatie tussen de twee komt na dit seizoen een eind.

Na slechts 7 races in een 20 races durend seizoen heeft McLaren volgens Sky Sports de knoop doorgehakt: het gaat vanaf 2018 de toekomst in zonder Honda. De meest voor de hand liggende nieuwe motorleverancier is Mercedes, dat momenteel al aan Force India en Williams levert. Dit is de mening van Mike Gascoyne, oud technisch directeur van o.a. Jordan-Honda en Toyota.

De steeds hardere uitspraken over Honda in de media (van zowel Zak Brown als Eric Boullier) zouden er op wijzen dat McLaren achter de schermen al wel klaar is met de Japanners, en ook is er rondom de GP van Canada gepraat tussen McLaren en Mercedes. Tel hierbij op dat McLaren-grootaandeelhouder Mansour Ojjeh in Monaco al gesprekken voerde met Mercedes-baas Dieter Zetsche en alles lijkt op zijn plaats te vallen. Naar verluidt heeft McLaren ruim 60 miljoen GBP (70 miljoen euro) vrijgemaakt voor een deal met Mercedes. Op een officiële mededeling zullen we moeten wachten, want als gezegd duurt het seizoen nog lang.

Honda zelf zal absoluut geen trek hebben om met alleen Sauber opgescheept te zitten, dit is een klassiek geval van de lamme helpt de blinde. Kortom: de Japanners zetten alles op alles om McLaren binnenboord te houden, want het weet dat dát team met een goede krachtbron gewoon meedoet voor overwinningen. Als McLaren echt niet om te praten is, waar alles op wijst, lijkt het ons niet onmogelijk dat Honda voor de tweede keer binnen 10 jaar aan het einde van het seizoen zijn koffers pakt. De laatste keer was aan het einde van 2008, toen het Honda-fabrieksteam onder druk van de crisis besloot per direct de boel op te doeken. Het jaar erna won hetzelfde team dat was omgedoopt tot Brawn GP met Jenson Button de dubbel. 

Dit keer valt er echter veel minder te winnen: Honda is slechts motorleverancier en het lijkt haast onmogelijk dat het na drie jaar zonder enige vooruitgang in zowel power als betrouwbaarheid plotseling met een goede motor kan komen. Nog een jaar of wat aanklooien met als enige klant een team dat zelf steeds met de tenen over de afgrond staat (Sauber) lijkt uit zakelijk perspectief geen optie. Kortom: als McLaren vertrekt dan ligt het voor hand dat Honda aan het eind van het seizoen zelf het licht uit doet.