Hobbelspoor moet sukkelende bestuurder wakkerschudden

Tweebaanswegen zijn de grootste dodenmaker van Nederland. Om daar verandering in te brengen moeten er veel meer hobbels op de weg gegooid worden. Als je afwijkt van de ideale lijn, krijg je via je banden bericht dat je op de verkeerde plek rijdt.

Op sommige plaatsen in Nederland zitten er al deukjes in het asfalt langs de bermen. Die dimples moeten ervoor zorgen dat niet oplettende bestuurders weer naar het midden van het asfalt dirigeren. Maar dat midden is juist de plek waar veel ongelukken gebeuren, daar moet je dus ook niet zijn.

In Zweden hebben vrijwel alle tweebaanswegen een zogenaamde rammelstrook in het midden. Het idee daarvan is het zelfde als die stroken langs de randen. Ze geven een signaal dat je niet op die plaats moet zijn. In feite is het een analoge versie van de Lane Assist die tegenwoordig in veel auto's geleverd wordt. Sukkelende chauffeurs en asocialen die met hun smartphone zitten te klooien worden er meteen op gewezen dat ze weer op moeten gaan letten. 

Veilig Verkeer Nederland en de ANWB willen dat de provinciale wegen in Nederland ook met zulke uitgefreesde gaten worden uitgevoerd. In principe is het een kleine aanpassing, dus waarom niet meteen overal invoeren? Het moet volgens het kenniscentrum van de overheid (CROW) eerst nog getest worden, zodat de we zeker weten dat het werkt. Kennelijk is alleen logisch nadenken niet genoeg en bieden resultaten uit het buitenland geen basis voor invoering.