Tesla's kunnen weer beter zelfrijden

De volledige autonoom rijdende auto komt eraan, maar we krijgen eerst nog stapje voor stapje verbeteringen aan de functies die nu al in wagens zijn ingebouwd. De nieuwste Tesla's kunnen nu ook weer gebruikmaken van Autopilot.

Het was vreemd dat Tesla's die sinds oktober 2016 werden geproduceerd de meest geavanceerd technologische hardware aan boord hebben om zelfrijdend over de weg te kunnen. Dat deden ze echter niet, omdat de software nog niet aanstond. Een tijdje terug werden de eerste functies van de Autopilot ingeschakeld en nu is er weer een nieuwe update vrijgegeven, waardoor de auto's hun gevaarlijke/veilige trucs kunnen tonen.

Uiteraard is de automatische Traffic Aware Cruise Control aanwezig. Net als bijvoorbeeld de Volkswagen Arteon rijdt de auto daarmee zelf harder en zachter op basis van verkeer en navigatie-info. De elektrowagens kunnen ook zelf sturen en van rijbaan wisselen dankzij Autosteer en Auto Lane Change. Parallel en fileparkeren kunnen ze ook weer van je overnemen. Dat lijkt een functie die andere auto's ook hebben, maar in eht geval van de Tesla betekent het dat je helemaal niets meer hoeft te doen.

Specialer is de functie Summon, die je auto automatisch naar je toe laat rijden als je aan komt lopen. Zo hoef je niet moeilijk tussen de andere auto's in te stappen. Mocht je het allemaal niet meer zien zitten, of in slaap zijn gevallen achter het stuur: de Tesla remt automatisch als er een ongeval dreigt. De auto's kijken daarvoor zelfs naar de zijkant en kunnen botsingen van voor en zij herkennen en voorkomen.

De update wordt automatisch op alle Tesla's die sinds vorig jaar oktober zijn gebouwd gedownload. Als je dus binnenkort een over de weg zwabberende Tesla ziet, dan weet je dat de eigenaar met zijn nieuwe software aan het spelen is.