Man rijdt collega opzettelijk aan: zegt sorry, krijgt werkstraf

Honestly! Fopstraffen en rechters met zwakke knieën. Het is niet alleen het geval in Nederland, ook in de Formule 1 lijkt het eng te zijn om overtreders van regels een echte straf op te leggen. Sebastian Vettel kan na een 'sorry' weer gewoon verder.

De FIA zat in zijn maag met de clash tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton op de straten van Bakoe. Nadat de Duitser in Italiaanse dienst meende dat de Brit hem een brake test gaf, haalde hij meteen verhaal, waarbij het tot een aanrijding kwam. Grote gevolgen bleven uit, maar Vettel kreeg een stop & go penalty en drie strafpunten op zijn racelicentie.

Gisteren hoorde de FIA de Duitse voormalig wereldkampioen toch nog uit over het geval. Ze zaten ermee in hun maag en wellicht was extra straf toch nodig. Blijkbaar vinden ze dat na een theedrinksessie al niet meer, want Sebastian Vettel is na een 'welgemeend excuus' huiswaarts gestuurd zonder extra straf. Nou ja, hij moet zich de komende twaalf maanden wel extra inzetten bij het helpen van coureurs in lagere raceklassen: "He additionally committed to devote personal time over the next 12 months to educational activities across a variety of FIA championships and events, including in the FIA Formula 2 Championship, the FIA Formula 3 European Championship, at an FIA Formula 4 Championship to be defined and at the FIA Stewards’ seminar."

De vraag is echter wat de jonge coureurs gaan leren van een veelvoudig wereldkampioen die de laatste jaren is uitgegroeid tot een chagrijnige zeurpiet die wild gebarend tegen zijn collega's aanrijdt. Dat de FIA niet helemaal op zijn achterhoofd is gevallen blijkt wel uit de extra instructie van opperhoofd (en oud-Ferraribaas) Jean Todt: Vettel mag zich tot het einde van dit seizoen niet bemoeien met de veilig rijden campagnes van de FIA. 

De Duitse Ferraririjder mag zich dan persoonlijk bij de FIA hebben gemeld om excuses aan te bieden, maar dat deed hij niet bij collega Hamilton. De Brit had zelf geen behoefte om zijn collega te spreken, maar een persoonlijke verontschuldiging was wellicht op zijn plaats geweest. In plaats daarvan doet Sebastian het af met een berichtje op zijn website.

Daarmee is volgens de FIA de kous af. Opvallend is het echter wel dat een coureur binnen twaalf maanden twee keer ver over de schreef gaat zonder ernstige consequenties. Helemaal als de hoogste sportbaas zelf besluit dat er geen straf nodig is en dat hij dat niet overlaat aan het tribunaal dat er speciaal voor is ingesteld.

UPDATE: Lewis Hamilton blijkt ook niet onder de indruk van het handelen van de FIA. Hij likete een Instagrampost van één van zijn fans die zijn vertrouwen in de FIA, Ferrari en Vettel volledig kwijt is: "Lost all respect for the FIA, Scuderia Ferrari and Sebastian Vettel after that ruling. The message this sends is that you can do whatever you want on track, smash into each other but if you suck up and just apologise and you get away with it! If that was Lewis, he’d get banned, fined and points deducted. FIA are a bias set of fools towards Ferrari, always have been and always will!"