Audi onthult de nieuwe A8 in stukjes

Spiderman en Audi zijn dikke maatjes geworden. Reden om de nieuwste toplimousine uit Ingolstadt rondom de nieuwe Spidermanfilm te onthullen. Dat doet Audi stukje bij beetje, maar Autobahn maakt de puzzel compleet.

De complete A8 wordt op 11 juli onthuld tijdens de Audi Summit in Barcelona. Tot die tijd moeten we het doen met details. Toch hebben we inmiddels voldoende informatiedeeltjes opgevangen om een behoorlijk beeld van de nieuwe zakenlimo te kunnen samenstellen.

Hoewel echte topmanagers natuurlijk niet achter het stuur plaatsnemen, zorgt Audi ook voor de werknemer die wel de knoppen bedient. De nieuwe A8 krijgt level 3 autonomie (uitleg van de niveaus) mee, wat betekent dat je de auto in overzichtelijke situaties alleen het werk kunt laten doen. In de Spidermanfilm wordt die mogelijkheid gebruikt tijdens het filerijden. Waarschijnlijk moet de hoofdpersoon even een knokpartij met een tegenstander afhandelen vanuit zijn auto. Al met al is het systeem nog zelfstandiger dan het Autopilot-systeem dat in Tesla's zit.

De ophanging van de wielen aan een 'luxewagen' is uiteraard van groot belang. In het bijzonder de autonoom rijdende passagier-bestuurder is niet voorbereid op hobbels en oneffenheden. Reden voor Audi om een camerasysteem toe te voegen dat 18 keer per seconde het wegdek checkt en daarmee de vering vast instelt om klappen op te kunnen vangen.

Het hiervoor genoemde camerasysteem vertelt de elektromotoren van de A8 ook wat ze moeten gaan doen en het werkt ook samen met de vierwielbesturing. En die elektromotoren kun je niet omzeilen als je een nieuwe A8 bestelt: alle modellen komen met een vorm van hybride-aandrijving uit het 48 voltsysteem.

De sensors die werken voor de autonomie en de vering kunnen in samenwerking met de elektromotoren nog iets leuks: parkeren. Niet zoals dat al jaren kan in middenklassers, maar echt helemaal autonoom. Je stapt uit en zegt tegen de auto 'Zoek het maar uit' (hoogstwaarschijnlijk is dat niet het echte commando), vervolgens rijdt hij naar een plaats in de parkeergarage. 

Al sinds de eerste A8 gaat het bij Audi altijd over het aluminium Audi Space Frame. Dat wordt nu een spaceframe met vier verschillende materialen: aluminium, staal, magnesium en carbon fiber-reinforced polymer (alias koolstofvezel). Dankzij het achterpaneel van dat koolstofvezel wordt de torsiestijfheid van de gehele auto weer met 33 procent verhoogd. Het nieuwe frame maakt de carrosserie lichter en ook sterker, hoeveel lichter heeft Audi nog niet bekendgemaakt.

Het laatste detail dat naar buiten kwam over de nieuwe A8 is vrij bizar. Wie de A8 L bestelt kan als extra een voetmasseur toevoegen. In de voorstoel zit dan een vak waarin de achterpassagier zijn voeten kan neerleggen voor die massage. In de begeleidende (uiteraard door Spiderman geïnspireerde) video is te zien dat er ook verschillende niveaus voor de massage instelbaar zijn.