Tesla zet servicenetwerk aan de Supercharger: drie keer meer capaciteit

Tesla wil groeien, en daar hoort een passend servicenetwerk bij. Het merk investeert hevig in meer servicepunten, monteurs en mobiele werkplaatsen. Iets dat volgens critici long overdue is.

Vraag een klant een sterk punt van Tesla op te noemen en de kans dat je 'hele snelle reparatietijden' hoort is miniem. Wereldwijd heeft de automaker slechts 150 servicecentra en een dertigtal servicewagens in bedrijf. Nu al niet voldoende om elke klant met een probleem binnen een respectabele tijd te helpen. Tel hierbij op dat Tesla van nog geen 80.000 naar 500.000 auto's op jaarbasis wil groeien, en je ziet waar zich een belangrijke bottleneck vormt. 

Daarom heeft Tesla het vergroten van het servicenetwerk tot speerpunt gemaakt: de komende tijd groeit het aantal servicepunten naar 250, komen er 350 servicewagens (dieselstokende Mercedes Sprinters en Ford Transit Tourneo's, zo te zien) bij, en worden 1.400 monteurs aangetrokken om klanttevredenheid te waarborgen. Er wordt zoals gebruikelijk sterk ingezet op de digitale component: je belt niet naar Tesla, maar regelt alles online. Tesla beweert overigens 90% van de 'problemen' zonder tussenkomst van een monteur vanaf afstand op te kunnen lossen:

Bovenstaande video toont een monteur die een wiel verwisselt, wat nou net iets is dat je ook gewoon zelf kunt doen. Of je belt een wegenwachter, als je bang bent je nagels te breken. Met toverwoorden als optimized work flow belooft Tesla 4x duurder sneller te zijn op een derde van de oppervlakte die een oude school-garage nodig heeft. Mooi. 

We vermoeden dat deze PR-yada yada de klant aan de sluitspier kan corroderen, die kijkt alleen naar of hij snel genoeg geholpen wordt met zijn probleem. Indien Tesla's belofte 'we zijn vaak eerder klaar dan dat jij je koffie opgedronken hebt' stand houdt zit dit wel snor. In theorie.