Vanaf 2029 is meer dan 50% van de nieuwe auto's volelektrisch

In 2029 bereikt de Europese personenwagenmarkt het punt waarop de elektrische auto de conventionele inhaalt en voorgoed dominant blijft. Vijf jaar eerder is het punt bereikt waarop de EV qua kosten kan concurreren, zo voorspelt de ING.

Eerder deze week kregen we reeds een voorproefje, inmiddels is het volledige - 21 pagina's tellende - rapport Breakthrough of electric vehicle threatens European car industry gepubliceerd. Naast de vrij gewaagde voorspelling van een 100% elektrische Europese automarkt in 2035 stippen de economen ook aan dat de positie van Europa op het gebied van aandrijflijnen hierdoor dreigt te verzwakken. Momenteel worden in Europa een kwart van alle verbrandingsmotoren ter wereld gebouwd, terwijl we slechts 11% van het wereldwijde aanbod aan Li-ion batterijen maken. Die capaciteit zit voornamelijk in Azië:

Hierbij kunnen de volgende kanttekeningen worden geplaatst: het is een momentopname: de Gigafactory van Tesla en Panasonic in Nevada zal deze percentages verschuiven, en bovendien broedt Volkswagen op een zeer grootschalige Europese batterijproductie in het kader van zijn eigen elektrische ambities. Daarnaast zeggen rauwe cijfers niet alles: China mag dan het leeuwendeel van de Li-ion cellen maken, in de hoogwaardige accupakketten zitten geen Chinese, maar Koreaanse (LG Chem, Samsung SDI) cellen (die wellicht in China gemaakt worden, maar dat is een ander verhaal). 

In bovenstaande grafiek wordt de ontwikkeling op de elektrische markt, zoals het ING die voor ogen heeft, uitgestippeld. Gaandeweg worden de 3 voornaamste bezwaren tegen elektrisch rijden (kosten, te kleine actieradius, gebrek aan laadinfra) weggenomen; dit zal in respectievelijk 2024, 2020 en 2018 het geval zijn. De prijs per gereden kilometer en een sturende overheid doen de rest. Eigenlijk is het een ronduit deprimerend idee dat we over 18 jaar geen brullende AMG-V8 of snerpende Ferrari-V12 meer hebben, maar het is een prognose, geen garantie.

De ING voorspelt dat Europa zijn voortrekkersrol die het nu heeft op gebied van moderne motoren kwijtraakt, maar ziet wel kansen in diensten rond de elektrische auto. Denk hierbij aan leaseconstructies en dat ene woordje dat je meer in rapporten vindt dan in de echte wereld: 'autodelen'. Met betrekking tot het laatste heeft tot nu toe vooral (het niet-Europese) Tesla een visie ontwikkeld, doch we weten dat Volkswagen al een dertiende merk heeft opgetuigd dat zich volledig richt op diensten. 

Tot slot verwacht de ING geen problemen aan de aanbodkant van grondstoffen voor batterijen: lithium, grafiet, kobalt, de voorraden hiervan zijn toereikend voor de toenemende vraag uit de industrie, zo meent de bank.