Rijden zonder rempedaal wordt heel normaal

Nu het koppelingspedaal in steeds minder auto's een plek vindt, is het tijd voor een volgend slachtoffer. Het rempedaal lijkt ook zijn beste tijd gehad te hebben, want gas geven en remmen kan tenslotte ook prima met een pedaal.

De communicatie tussen de pedalen en de motor of remmen verloopt steeds minder vaak mechanisch. De elektronica neemt deze functie over en dat biedt mogelijkheden voor innovatie. Waarom zou je nog aparte pedalen installeren voor gassen en remmen als je die ook kan samenvoegen tot één plaatje?

Het rijden met één pedaal is aan een opmars bezig en steeds meer, met name elektrische, modellen krijgen deze functie. Nissan kondigt bijvoorbeeld aan dat de nieuwe Leaf over een e-Pedal zal beschikken, waarmee je zowel kan accelereren als remmen. Het remmen gebeurt dan via het systeem dat remenergie opslaat en dat verklaart ook waarom deze techniek in elektrische en hybride modellen zijn intrede doet.

De bediening is extreem simpel; druk het pedaal in en je gaat sneller, laat het iets los en je gaat langzamer. Haal je je voet er helemaal vanaf en dan komt je auto vanzelf tot stilstand. Volgens Nissan is het pedaal geschikt voor 90 procent van de rijtijd en voor die andere 10 procent zit er voor de zekerheid nog een rempedaal op de bekende pek. 

En daarmee is de pedaalloze auto wederom een stapje dichterbij. Autonoom rijden is er namelijk niet van de ene op de andere dag, maar het is geleidelijk proces dat al jaren aan de gang is. Met de automatische versnellingsbak verdween de noodzaak voor het meest linker pedaal en nu begint ook het middelste plaatje grotendeels zijn meerwaarde te verliezen. De volgende stap is een auto die het gassen en remmen helemaal van je overneemt en daarmee alle pedalen overbodig maakt. Hoe lang dat nog op zich laat wachten, is onbekend. Maar die auto gaat er komen, dat is onvermijdelijk.