De volgende Bugatti moet wel elektrisch worden

Als de Bugatti Chiron over een jaar of zeven is uitverkocht en uit productie is, zal de opvolger van de hypercar deels elektrische aandrijving hebben. Niet omdat dat zo fijn groen is, maar omdat ze geen keus hebben in Molsheim, natuurkunde dicteert het.

Met de Chiron heeft Bugatti het uiterste bereikt van wat met een W16-motor mogelijk is. Om dat nog te kunnen overtreffen kunnen de Elzassers alleen nog maar elektrische aandrijving toepassen. De nul naar honderd-sprint doen in minder dan 2,5 seconden ondanks een gewicht van 1995 kilogram is nauwelijks nog te overtreffen met koolstofpower. Ook de topsnelheid van 420 km/u (of meer) verbeteren zonder de hulp in te roepen van magnetische superkrachten gaat waarschijnlijk niet gebeuren, althans Bugatti gaat het niet eens proberen. De manufactuur van superauto's stapt voor hun volgende huzarenstukje over op batterijen.

Tegen Autocar zei Bugatti-baas Wolfgang Dürheimer dat "elektrificatie gaat komen". Hij voegt eraan toe dat het nog wel even op zich gaat laten wachten: "De volgende auto wordt nog lang niet ontwikkeld, maar gezien de ontwikkelingen van accu's en elektromotoren -en ook van wetgeving- lijkt het zeker dat de volgende auto op een of andere manier elektrisch wordt. Het is waarschijnlijk te vroeg voor een volledig elektrische auto, denk ik, maar er zal elektrische aandrijving in zitten."

De woorden van Dürheimer laten zich ook vertalen als 'Peak-auto is bereikt. Beter dan dit gaat het niet meer worden'. Eigenlijk een constatering die ons droevig stemt: elke nieuwe auto met een pruttelende benzinemotor die we nu nog gaan zien wordt minder gaaf. Overigens is het ook een slimme marketingtruc van der Wolfgang, omdat dit het toppunt van verbrandingstechnologie is, moet je dit apparaat wel in je collectie hebben staan.

De introductie van de opvolger van de Chiron kan nog vertraging gaan oplopen (en daarmee wordt de hybridisering voor de hand liggender) dankzij een tweede modellijn voor Bugatti. Wat dat gaat worden is nog niet zeker, Dürheimer wilde niets loslaten over een eventuele Galibier. Als Bugatti kiest voor een ander model dan zal de vervangingscyclus een ander tijdschema krijgen.