Tunnelvisie: Elon Musks nieuwste Hyperloop-idee klinkt waanzinnig

Elon Musk is erg goed in twitterbommetjes droppen, ook gisteren stelde het miljardairs-multitalent niet teleur: hij zou toestemming hebben een enorme buizentunnel te bouwen tussen New York en Washington DC. We nemen zijn plannen onder de hyperloop.

Het begon allemaal met onderstaande tweet, die Musk om 9 uur in de ochtend de wereld in slingerde:

We stellen ons hier het volgende bij voor: Musk wordt zoals elke ochtend wakker tussen de supermodellen, stapt uit zijn king size bed, doet een paar uurtjes werk en besluit vervolgens om onder het genot van een kopje koffie en een croissantje de twitters eens flink op te schudden.  Met 10,4 miljoen volgers, waaronder alle relevante wereldpers, kan je er donder op zeggen dat je direct gehoord wordt.

Maar laten we de tweet eens ontleden: Musk wil een systeem van tunnels aanleggen onder het dichtstbevolkte stukje Amerika met vier grote stadskernen, waar zo'n 30 tot 40 miljoen mensen wonen. Hieronder zijn de reisbewegingen binnen dit gebied weergegeven:

De reistijd van het ene naar het andere einde van de lijn van 29 minuten lijkt aardig on point, als de verbinding 350 km lang wordt hebben we het over een gemiddelde snelheid van 700 km/u. Dat moet realistisch te halen zijn, aangezien de theoretische topsnelheid rond de 1.200 km/u ligt, net onder de geluidsbarrière (1.225 km/u). Een treinreis tussen de twee plaatsen duurt momenteel 3 uur en 20 minuten.

The Boring Company, voor wie het nog niet wist, is een tunnelgraafbedrijf dat niet lang geleden als één van Musks proefballonnetjes werd opgericht, uit frustratie door het stroperige bovengrondse verkeer in drukbevolkte gebieden. Het is de bedoeling dat mensen met hun Tesla via liften in de ondergrondse buizen terecht komen, waarna ze op karretjes met zo'n 200 km/u vervoerd worden. In het meest recente plan wordt het tunnelidee met de hyperloop gecombineerd.

Het meest cryptische element van de tweet is 'verbal gvt approval', mondelinge goedkeuring van 'de overheid' dus. Welke overheid dit is laat Musk in het midden, en iedereen weet dat een mondelinge toezegging nou niet bepaald hetzelfde is als een contract of overeenkomst, waarin alles zwart op wit staat. Instant update: Elon voelde zich naar aanleiding van Autobahns artikel geroepen de approval te verhelderen. 'Op federaal niveau:

Sowieso komt Musks actieve inmenging in het Hyperloop-project (de basisbeginselen staan hier beschreven) enigszins onverwachts. Hij gaf enkele jaren geleden een aanzet, maar had niet de tijd zich met het project bezig te houden. Daarom kreeg de Hyperloop een sterk open source-karakter, waaraan iedereen kan bijdragen. Aan de andere kant is het Musks baby en bovendien -als ze ondergronds gaan- een mooie manier om in de verre toekomst met zijn Boring Company geld te verdienen. 

Voor startups die zich met de Hyperloop bezighouden is inmenging van The Big Guy in ieder geval goed nieuws.

Direct na Musks aankondiging gingen journalisten bellen met de instanties die hiermee te maken zouden kunnen hebben. Zo leverde een telefoontje met de New York Metropolitan Transportation Authority vooral heel veel vraagtekens op, en ook journalisten die een belrondje deden met iedereen die met het plan te maken zou kunnen hebben hoorden voornamelijk dat hen geen plannen bekend waren voor een ondergronds buizenpostsysteem.

Dat Musks bericht reuring veroorzaakte bleek later op de dag, toen het Witte Huis met een verklaring kwam: "We have had promising conversations to date, are committed to transformative infrastructure projects, and believe our greatest solutions have often come from the ingenuity and drive of the private sector". Vooral veel lege praat, maar het feit dat het Witte Huis zich kennelijk genoodzaakt voelt een verklaring af te leggen op basis van een tweet (die niet van de eigen president komt) is veelzeggend. 

Hoe het ook zij, ambitie is iets dat je Elon Musk in ieder geval niet kunt ontzeggen. Een tunnel graven die 6 keer langer is dan de Gotthard-basistunnel (waaraan vele jaren gewerkt is) en vele malen langer dan het stukje Noord-Zuidlijn dat nog steeds niet is opgeleverd, is niet iets dat je in een weekendje doet. Het lijkt dan ook moeilijk voor te stellen dat een tunnel, als hij er komt, er op de korte of middellange termijn ligt. Dit wordt een kwestie van de lange adem, als het al overlevingskans heeft.

Het zou ook zomaar kunnen dat Musk in één van zijn crack binges tegen een duif stond te schreeuwen, terwijl zijn brein dit registreerde als contact met de relevante autoriteiten aan de Amerikaanse oostkust. We'll see. Afgaande op de vervolgtweets van Musk lijkt hij nu vooral te proberen steun van het publiek voor zijn plannen te mobiliseren: