Hee. Let nou eens op die rode kruizen

Voor de weginspecteurs van Rijkswaterstaat is elke dag op de weg zo langzaamaan een hel aan het worden. Dat heeft alles te maken met alle automobilisten die afgeleid zijn tijdens het rijden, waardoor ze de rode kruizen missen en botsen.

In het eerste halfjaar van 2017 was het al acht keer raak: een vrachtwagen of auto ramde achterop een knalgele pickup van Rijkswaterstaat. In heel 2016 gebeurde het net zo vaak. 

De wagens van Rijkswaterstaat staan alleen op de weg als er verderop een incident is gebeurd dat moet worden opgelost. De oplettende automobilist weet dat de kruizen er al kilometers staan voordat je bij het incident aankomt. Toch zijn er steeds weer asomobilisten die denken dat zij wél kunnen multitasken met de smartphone achter het stuur. Het leek weer de goede kant op te gaan na 2014, waarin er 21 auto's van Rijkswaterstaat aan gort gereden werden, maar dit jaar zijn we weer hard op weg naar een dieptepunt. "We hebben te vroeg gejuicht, want nu staat de teller al weer op acht en we zien dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zich weer massaal laten afleiden door onder andere de smartphone, waardoor de rode kruisen gemist worden," aldus woordvoerder Gertske Bruijn van Rijkswaterstaat tegen De Telegraaf.

De overheidsdienst gaat daarom maatregelen treffen om de hufters die niet op zitten te letten in hun auto te pakken. In de regio Rotterdam zijn er al acht weginspecteurs die bevoegd zijn om bekeuringen uit te schrijven voor het rijden op de afgekruiste wegvakken en ongeoorloofd stoppen op de vluchtstrook. De bevoegdheid wordt nu over het hele land uitgerold. Word je gepakt dan krijg je niet zomaar een bonnetje thuisgestuurd om een paar honderd euro over te maken. De overtreding wordt inmiddels gezien als een 'hufterfeit', wat inhoudt dat het wordt doorgestuurd naar de Officier van Justitie. Die bepaalt vervolgens of er een boete wordt opgelegd of dat de overtreder zich mag melden bij de rechter.

Maar het voorkomen van die bekeuringen is heel simpel: gewoon niet onder een rood kruis door rijden. Daarvoor hoef je alleen maar op te letten tijdens het rijden: zo lang je geen zelfrijdende auto hebt, moet je je smartphone maar even laten liggen tijdens het rijden.