Bevestigd. De inhoud van de Tesla Model 3-accupakketten

Rondom de maximaal gehypete Tesla Model 3 stond vooralsnog een belangrijke vraag open: hoeveel kWh zit er in de vloer van de 'betaalbare Tesla'? Hype man Elon Musk hield dit slim geheim, maar nu heeft hij de spreekwoordelijke bonen gemorst.

In een telefonische vergadering met mogelijke investeerders liet Musk weten dat de basisversie van de Model 3 (EPA-bereik: 355 km, vanafprijs: $35.000) een accupakket van 'iets meer dan 50 kWh' heeft. De Model 3 Long Range (EPA-bereik: 500 km, vanafprijs: $44.000) komt uit op 'rond de 75 kWh'. Meer past er ook niet onderin.

Bij de basisversie komt de accugrootte iets lager uit dan de kenners voorspelden: zij hielden rekening met 55 kWh. Ter vergelijking: de Chevrolet Bolt (hier bekend als Opel Ampera-e) zit met zijn 60 kWh-pakket op een EPA-bereik van 383 km. De hogere afmetingen (meer luchtweerstand) van de MPV-achtige Bolt spelen voor het verbruik een negatieve rol. 

Nu we (bij benadering) weten hoeveel kWh aan 2170-cellen de Model 3 in zijn bodem heeft staat er nog één belangrijke vraag open: hanteert Musk de bruto- of de netto-methode? Ook een accupakket heeft te maken met verliezen, waardoor niet de gehele omvang ervan bruikbaar is. Bijvoorbeeld: de nieuwe en verbeterde BMW i3 (94 Ah) heeft 33,2 kWh aan batterijen, waarvan slechts 27,2 kWh netto bruikbaar is. Aangezien het vermelden van de grotere (bruto) capaciteit gangbaar is, gaan we uit van het eerste.

Tot zover uw dagelijkse Tesla-update van Autobahn, powered by Tesla Motors. Uw kliks zijn onze gratis Powerwalls.