Milieu? Amerika gooit zuinigheidsdoelstellingen overboord

President Trump is geen vriend van bomen en boomknuffelaars. Waar Obama nog net voor zijn vertrek strikte milieudoelen stelde, gaat the Donald ze weer versoepelen. Als het publiek het wil tenminste, hij moet eerst nog een enqueterondje doen.

Enerzijds zijn ze in Amerika piswoest op Volkswagen dat zijn middelvinger opstak naar iedereen en gewoon vieze motoren maakte. Anderzijds wil Donald Trump ervoor zorgen dat ook de illegale motoren straks niet meer illegaal zijn. Lekker met twee maten meten, Donald. 

Barack Obama had ervoor gezorgd dat de verbruiksdoelen voor auto's in 2025 op 54,5 mijl per gallon (23,2 kilometer per liter) lagen. Zijn poging om te regelen dat de doelstellingen ook tot die tijd vast zouden blijven liggen -Obama voorzag dat Trump niet zo begaan was met het milieu- mislukte. 

Inmiddels hebben de lobbygroepen bij POTUS aangeklopt om van die strenge regels af te komen. Het zou immers veel geld kosten om aan de regels te voldoen. En zoals iedereen weet is het vooral belangrijk dat bedrijven op korte termijn geld verdienen, want als je naar de lange termijn kijkt dan word je alleen maar ongelukkig. De Alliance of Automobile Manufacturers lijkt zijn zin te gaan krijgen

Jeej, hoera voor olie verbranden en dikke V8's natuurlijk. Maar hier maken de Amerikanen en de autofabrikanten toch echt een denkfout. Brandstof kost namelijk geld, dat merken we dagelijks aan de pomp, het is daarom handig als je auto zo min mogelijk van dat vloeibare goud opstookt. Bijkomend effect is dat je niet de hele dag staat te niezen van alle prut die je inademt. Maar het belangrijkste argument: vooruitgang kost niet alleen geld, het levert doorgaans ook geld op. Dat is geen wijsheid uit het Autobahn Book of Knowledge, maar een die komt van de gerenommeerde universiteit Yale. 

Als de Amerikaanse fabrikanten lekker domme pruttelmotoren maken, terwijl hun Europese en Japanse concurrenten hoogefficiente en zuinige motoren ontwikkelen, dan gaan ze die heus ook wel aan de Amerikanen verkopen. Het is makkelijk om te bedenken wat de meeste mensen kiezen als kunnen kiezen tussen een fijne superdikke V8 die 10 mijl per gallon haalt (ongeveer 1 op 4) of de Japanse driecilinder met turbo's die dezelfde prestaties levert (maar klinkt als grasmaaier) en 23 kilometer ver komt op een liter benzine. Er zijn hillbillies die stug de firma's Texaco en Shell blijven sponsoren, maar de rest zal kiezen voor de portemonnee. Daar komt nog bij dat de rest van de wereld wel voor zuinig heeft gekozen en daardoor kunnen de Amerikanen hun klassieke motoren straks aan niemand verkopen.