VIDEO. Wat voor technische Formule 1-truc heeft Mercedes bedacht?

Op dag twee van de wintertests in Barcelona is de eerste consternatie ontstaan. Wat is er aan de hand met de wagen van Lewis Hamilton? De wereldkampioen blijkt een in- en uitschuifbaar stuurwiel te hebben. Wat stelt hij daarmee in?

Lewis Hamilton

Waar de eerste dag van de Formule 1 pre-season tests in Barcelona gezapig verliep is er op de tweede morgen meteen ophef. Lewis Hamilton blijkt een nieuw foefje op de W11 aan het testen te zijn in zijn wagen. Door zijn stuurwiel uit te trekken of weer in te duwen kan hij een instelling aan zijn auto veranderen. Maar wat is het?

Op rechte stukken heeft de wereldkampioen zijn stuurwiel uitgetrokken staan en vlak voor de bocht duwt hij het weer naar voren. Er lijkt op de punten dat hij de afstelling moet veranderen een grote waarschuwing op zijn dashboard te staan "MARKER". Waarschijnlijk is de GPS zo ingesteld dat op bepaalde punten van de baan de marker wordt doorgegeven, zodat Lewis weet dat hij even zijn stuur in moet duwen of uit moet trekken.

Geometrie

Hoewel niemand precies weet wat er nou gebeurt, lijkt het iets met de stand van de banden te maken te hebben. Om precies te zijn de toe-in of toe-out. De banden staan daardoor op de rechte stukken helemaal in lijn met de auto, rechtdoor als het ware. Dit zorgt ervoor dat de banden dan minder slijten en de weerstand vermindert. Ingedrukt buigen de twee voorwielen wat naar binnen of buiten, zodat het buitenste wiel meer of minder de bocht in wijst. Dit kan helpen bij het aansnijden van de bocht zodat de wagen net iets minder extreem instuurt.

Op een andere video lijkt het er echter op dat de twee wielen als het ware worden ingetrokken door de verandering in de stand van het stuurwiel. Dan is het frontale oppervlak van de auto smaller, wat weer winst op kan leveren.

Mercedes heeft inmiddels aangegeven dat de oplossing met het stuur een structureel onderdeel van de auto is. De truc wordt niet alleen tijdens de wintertests gebruikt. Ongetwijfeld zullen andere teams hun vraagtekens bij de technische oplossing van Mercedes zetten. Vanmiddag geeft de designer van het team een persconferentie. Het licht voor de hand dat we daar weer nieuwe vragen en antwoorden zullen krijgen over de vinding die in de paddock inmiddels de "trombone' wordt genoemd.

UPDATE: Het is DAS, Double Axis Steering...