Elon Musk mag een tunnel boren in LA

De CEO van Tesla, SpaceX en the Boring Company heeft toestemming gekregen om twee mijl van Los Angeles te ondertunnelen. Dat is bijzonder omdat hij pas vlak voor kerst bedacht dat hij een tunnelboormachine ging bouwen.

Elon Musk mag van de Hawthorne City Council een tunnel van twee mijl (3,2  kilometer) gaan boren onder die wijk van Los Angeles. De nieuwe tunnel komt als verlengstuk van de vijftig meter lange tunnel die de Tesla-baas al onder het parkeerterrein van SpaceX liet graven. 

Velen zullen zich afvragen wat er zo bijzonder is aan het bericht dat The Boring Company -een tunnelboorbedrijf- een tunnel gaat boren. Laten we voorop stellen dat Elon Musk zijn eerste idee voor het bedrijf halverwege december 2016 in de file bedacht.  Dat is net acht maanden geleden. Inmiddels heeft de onderneming al een eerste tunnel geboord en mag het een paar kilometer testtunnel eraan gaan boren. Moet je in Nederland eens om komen: denk aan de Noord-Zuidlijn in onze hoofdstad. Toen de vergunningen daarvoor werden aangevraagd was het vorige millennium nog aan de gang en het geval is nog steeds niet klaar.

De nieuwe tunnel in LA is bestemd om gebruikt te worden als proeftuin voor de boormachine van The Boring Company. Hun tunnelboor, met de naam Godot, krijgt tijdens de testboring steeds vernieuwde componenten die uitgeprobeerd worden. Uiteindelijk wil Musk een revolutionaire boormachine hebben waardoor het veel eenvoudiger wordt om grote stukken te ondertunnelen. vervolgens kan zijn zijproject Hyperloop ook gebruik maken van de machines om tunnels te bouwen. Verder wil Musk de stedelijke tunnels exploiteren als snelle bypasses voor het stadsverkeer.