Spa-baas: Formule 1 mag niet naar Nederland

De organisator van de Belgische Grand Prix wil voorkomen dat Nederland een Formule 1-race gaat houden. De Belg André Maes dreigt ermee op te houden als de Max Verstappenmanie voor een GP van Nederland zorgt.

Alle plannen om in Nederland een Grand Prix te krijgen kunnen wel eens voor niets zijn. André Maes, organisator van de race op Spa-Francorchamps is fel tegen een terugkeer van de Formule 1 naar Nederland. De Belg claimt zelfs dat hij een veto kan uitspreken over een GP in Zandvoort of Assen.

Maes: "Een race in Nederland is veel te dichtbij. Dat zou ons enorm veel inkomsten schelen doordat we dan minder toeschouwers trekken." De Belg is dus vooral bang voor zijn eigen portemonnee en daarom heeft hij bij Formula One Management een belachelijk dreigement op tafel gegooid: als er een GP in Nederland komt dan houdt Spa ermee op.

De gedreig van de Belg is extra belachelijk te noemen omdat hij vervolgt dat de Nederlandse circuits volgens hem helemaal niet klaar zijn voor een Formule 1-race. Waar maakt hij zich dan zorgen om? Naar eigen zeggen maakt hij zich helemaal geen zorgen en hij zegt tegen de Telegraaf: "Waar zou die race dan moeten plaatsvinden? In Zandvoort? Forget it! Daar moet zoveel verbouwd worden. Dat gaat ze minimaal vijftig of zestig miljoen euro kosten om het circuit aan te passen aan de eisen van deze tijd. Dat is niet rendabel te krijgen. En Assen? Dat is een motorcircuit. Als ze daar een Formule 1-race organiseren, weet ik zeker dat ze het jaar erna de MotoGP kwijt zijn."

In Zandvoort en Assen liggen ze niet wakker van de Belgische dreigementen. De circuitdirecteurs vinden een beetje concurrentie juist prima. De Belgen moeten zich volgens Arjan Bos van het TT-Circuit niet als Calimero gedragen: "Bovendien moet men in België helemaal niet bang zijn, maar van eigen kracht uitgaan. ’Spa’ is een prachtig circuit met een geweldige historie. En het één hoeft niet ten koste van het ander te gaan."

Psst. Als je de promocode AUTOBAHN invult bij een Toto-bet krijg je 5 euro(!) gratis. Klik hier om die bonus op te halen