BMW blijft het proberen met de nieuwe i3 en i3s

BMW heeft zijn i3 een uiterlijke update gegeven, en introduceert een sportievere i3s. Want daar zaten de klanten op te wachten: marginaal betere prestaties in plaats van meer bereik.

Niet lang geleden gaf BMW de i3 een broodnodige accu-update, van 22 naar 33 kWh. Oftewel: van ontzettend weinig bereik naar erg weinig bereik. Je komt er nu wel mee van Utrecht naar Groningen (mits je accupakket helemaal vol zit), maar als de temperaturen tot onder nul dalen zal je het laatste stukje met klamme handjes achter het stuur van je 40.000 euro kostende BMW zitten.

Nu, ruim een jaar later, wordt het tijd om het uiterlijk van de i3 bij te vijlen. Op de IAA in Frankfurt presenteren de Duitsers in september de i3 zoals hij de komende vier tot vijf jaar bij de dealer staat. Verwacht geen wonderen, er is maar zoveel dat je kunt herstylen aan een in de basis optisch gemankeerde auto. Bovendien veranderde er eigenlijk bar weinig: zo bleef de kenmerkende hap uit de carrosserie bij het achterportier intact.

Naast een kleine facelift van het bestaande model introduceert BMW tevens een tweede i3 in de lijn: de sportiever georiënteerde i3s (de rode op de foto's). Deze heeft een verlaagd onderstel, 20 mm bredere banden onder 20"-velgen (de i3 heeft standaard 19" en optioneel 20") en licht betere prestaties: de motor levert 10 kW meer vermogen en 20 Nm meer koppel dan BMW i3, de topsnelheid is met 10 km/u verhoogd tot 160 km/u en de acceleratie van 0-100 km/u gaat 0,4 seconde sneller. En als dat je nog niet over de streep trekt, dan doen de vloermatten voorin met speciale BMW i3s-logo’s dit geheid.

We proberen ons even voor te stellen hoe het ging in de BMW-boardroom toen werd besloten dat er een i3s moest komen: 'Klaus, we hebben iets nieuws nodig bij onze i3. Niemand koopt hem, ook al ziet hij er geweldig uit.' 'Ja, Otto, misschien voelt de traditionele BMW-klant niet genoeg Freude am Fahren. Onze klanten houden van sportief en ik denk dat onze i3-klant er precies hetzelfde uitziet dan onze M5-klant.' 'OK, Klaus, dan maken we hem wat sportiever, ja? Dan gaat 'ie ineens als warme broodjes'. Briljant, Otto, wir schaffen das! *high fives all around*

Door de licht toegenomen rol- en luchtweerstand slinkt het bereik van de i3s wel van 300 tot 280 km volgens de NEDC-cyclus (ongeveer 190 km in de echte wereld). Maar dat is de prijs die je betaalt om de elektrobink te zijn. Een blik op de vloermatten zal dit kleine offer snel doen vergeten. Daarnaast: voor wie echt een bange poeperd is, is er op beide varianten een tweecilinder range extender beschikbaar. Voor Nederland is deze niet interessant, want hiermee vervalt het bijtellingsvoordeel in één klap.

We bewonderen het doorzettingsvermogen van BMW: het strijdt dapper voort met de i3, ook al heeft Tesla inmiddels met de Model 3 laten zien voor hetzelfde geld wél een aantrekkelijke auto met een veel groter bereik te kunnen bouwen. Het had ook de handdoek in de ring kunnen gooien, maar opgeven zit niet in de aard van de Duitsers en we moeten toegeven dat de i3 nog redelijk nut heeft zo lang je binnen de stadsgrenzen blijft. En wellicht heeft elk merk zo zijn achilleshiel nodig. 

Ter visuele compensatie brengt BMW overigens ook de 8 Serie- en Z4 Concept mee naar Frankfurt, alsook de nieuwe X3, M5, 6 Serie GT en het 40 jarige feestmodel van de 7 Serie. Er is dus genoeg moois te zien, voor wie zelf een kijkje in hal 11 van de Frankfurter Messe gaat nemen.